България изненадващо реши да се включи в концесията на гръцкото

...
България изненадващо реши да се включи в концесията на гръцкото
Коментари Харесай

България внезапно поиска дял от концесията на пристанище Александруполис

България изненадващо реши да се включи в концесията на гръцкото пристанище Александруполис, чиято процедурата е в ход от 2020 година и към този момент има подадени предложения.

Интересът на страната ни към концесията на гръцкото пристанище се е появил след експлоадирането на войната в Украйна, настояват държавни източници. В понеделник - 21 март, министър председателят Кирил Петков посети врата персонално, с цел да се запознае с неговите благоприятни условия. Тогава той разгласи, че България ще взе участие за първи път в процедура по концесия на врата, като страната ни ще бъде част от консорциум, който ще наддава за концесионните права. Собствеността на страната ни в този консорциум ще бъде сред 10% и 15% , твърдеше Петков на страницата на Министерския съвет във Facebook.

Три дни по-късно – на 24 март, транспортният министър Николай Събев разгласи, че България ще взе участие с минимум 20% от акциите в бъдещия концесионер . Това разгласи Събев след среща с министъра на инфраструктурата и превоза на Гърция Константинос Караманлис, който е разговярал и с вицепремиера и министър на финансите Асен Василев.

Как тъкмо ще се включи България в концесионната процедурата не излиза наяве от известията на двете министерства.

" Вицепремиерът Василев подчертава върху присъединяване на България в процедурата по концесия на пристанищен терминал в Александруполис. Той акцентира, че обезпечаването на свързаността ще помогне на страната ни за възстановяване на веригата на доставките и за по-широк достъп до различни енергоизточници “, се споделя в известието на Министерството на финансите.

Пристанището в Александруполис се оформя като значим енергиен хъб за района. Преди към месец министър председателят Кириакос Мицотакис разгласи, че. Той уточни, че скоро се чака да бъде приключен и изграждащия се, в който " Българският енергиен холдинг " взе участие с 25-процентен дял.

Караманлис в този момент е показал, че включването на нашата страна в концесията на пристанището ще има основна роля и ще обезпечи връзка " от море до море “ посредством свързването на Черно и Егейско море, се споделя в известието на финансовото министерство.

Преди 15 години гръцкият министър председател Костас Караманлис лобираше за реализацията на противоречивия съветски план за построяването на, от който в следствие България се отхвърли.

Гръцкото пристанище е стратегически значимо за въоръжените сили на НАТО, тъй като се употребява за военно карго и военна техника, а наоколо има и огромна гръцка военна база.

Четирима претенденти за концесията на врата

Американски, френски и локални претенденти вземат участие в процедурата по концесиониране на пристанището в Александруполис. Търгът за концесията на минимум 67% от акциите на врата стартира през 2020 година Към момента интерес са декларирали и са подали документи четирима претенденти, оповестява изданието " Капитал “.

Това са:
Обединението сред гръцките Cameron (Copelouzos Group) и Goldair Cargo, занимаваща се с логистика, и френската Bollore, която взе участие през Bollore Africa Logistics - огромен транспортен и логистичен оператор в Африка; Американската Quintana Infrastructure & Development, инвестираща в инфраструктурни проекти; Обединението International port investment Alexandroupolis, формирано от американската Black Summit Financial Group, пристанищния оператор Euroports и EFA Group (Сингапур) и гръцката Gek Terna; Thessaloniki port authority, оператор на пристанището в Солун, която си партнира с китайската China Merchants Port Holdings (CMPort) за разширението на контейнерния терминал там. Пристанището в Солун е второто по голмина по-късно в Пирея.
" Все още обсъждаме към кой от консорциумите да се присъединим. Пристанището в Александруполис може да стане една от стратегическите точки в общата транспортна съгласуваност сред България и Гърция ", сподели транспортният министър Николай Събев.

Тази пролет се чака да бъдат подадени обвързващите предложения за концесията на пристанището. Според гръцките медии любимци за спечелването на концесията са обединяването сред Cameron, Goldair Cargo и Bollore Africa Logistics и американската Quintana Infrastructure & Development.

Кой от двата ще избере България и дали въобще ще се включи, следва да се разбере.

" Чрез възможното придобиване на концесионни права до 2062 година България ще има достъп до пристанище в Егейско море. По този метод страната ни ще се трансформира в стратегически сътрудник в комерсиалните връзки в района, което ще е от изключителна изгода за българския бизнес ", написа министър председателят Петков на на страницата на Министерския съвет във Facebook в понеделник.

Ускоряване на транспортните коридори сред България и Гърция

Ускоряване на реализацията на транспортните коридори сред България и Гърция е била другата тематика на диалозите сред двете страни.

През последните три месеца се случиха значими неща за ускорение на транспортните планове сред двете страни, споделя Константинос Караманлис. Той осведоми, че са оповестени търговете за реализирането на железопътния кулоар " Солун – Кавала - Александруполис - Бургас - Варна - Русе “, като през 2023 година следва подписване на контракти. Приключването на строителството е планувано към 2027 г-2028 година Разработването на този план тече от години, като даде зелена светлина за реализацията му още през 2012 година

На собствен ред транспортният министър Николай Събев даде обещание, че още тази година ще бъде открит новия граничен пункт при Златоград - Термес.

Освен това България се е заела и да предприеме дейности за ускорение на прекосяването през пункта Маказа – Нимфея , като ще бъдат сложени кантари за тежкотоварни коли. Целта е да се облекчи трафикът през Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата- Промахон.

През идната година следва отварянето на граничния пункт Рудозем - Ксанти , даде обещание Николай Събев.

Споразуменията сред двете страни за отварянето на тези гранични пунктове бяха подписани още по времето на ръководството на Национална движение „Симеон Втори" и Движение за права и свободи (2001 - 2005 г.), когато външен министър беше Соломон Паси.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР