България излиза и от третата вълна с COVID-19. Успяхме да

...
България излиза и от третата вълна с COVID-19. Успяхме да
Коментари Харесай

България излиза от третата вълна на COVID-19

България излиза и от третата вълна с COVID-19. Успяхме да реализираме това, което си бяхме сложили за цел и това, което доста пъти говорихме пред вас. Няма нито една алена колона в страната. Постигнахме го с помощта на това, че от самото начало ни водеше разсъдъка, интелекта на нашите специалисти, които стоят тук на масата и дисциплината. Убеден съм, че с това държание доста скоро България ще се трансформира в образец за реализиране на резултати с рационални и поредни дейности. Такива резултати каквито не могат да бъдат реализирани в доста европейски страни. 

Той благодари на всички български жители, които повярваха в нуждата от ограниченията, на тези, които се довериха в гласа на науката и на всички, които са носели маски на местата, на които това е било наложително, както и на тези, които имаха вяра, че е по-добре да си останат у дома, в сравнение с да отидат на всеобщо събитие. " Благодаря ви българи! ", сподели още здравният министър. Той насочи благодарности и към членовете на НОЩ за това, че от самото начало не отстъпваха от медицината, и че са били поредни през целия път до момента. 

Средната възраст на новохоспитализираните у нас е 55 години. 

На национална база процентът на заетите кревати за неусложнени пациенти е 61%, а за интензивни пациенти е 65%. Броят на медиците, които са инфектирани до сегашния миг е 12 979. Активните случаи са 1108. От тях 988 са на домашно лекуване, 120 са в лечебни заведения, 13 са в интензивни структури. 

" Постигнахме доста с извънредно целенасочена политика, само че с цел да удържим постигнатото има две наложителни условия, които би трябвало да съблюдаваме. Първо, да продължим и да запазим темпа на имунизация, който през май може да доближи до 50 000 души дневно. За задачата през днешния ден в 12 часа ще създадем имунизационен щаб, на който би трябвало да вземем две решения. Първо какво вършим с имунизацията на Johnson & Johnson на територията на страна. И второ - можем ли да си позволим отварянето на зелени коридори и пета фаза, в случай че оставим възрастните хора и тези с хронични болести да се правят имунизациите им от общопрактикуващите лекари. Искам да чуя мнението на всички специалисти, с цел да вземем решение. Второто наложително изискване е спазването на противоепидемичните ограничения - носенето на маски, избягването на всеобщи събития, всичко това, което би трябвало да бъде непокътнато и съхранено, а не да се водим от страстта и насладата от постигнатите резултати, тъй като тази победа е нежна ", сподели още здравният министър. 

По думите му, ограниченията би трябвало да се съблюдават още месец-два, до момента в който реализираме груповия имунитет от най-малко 60% имунизирани българи. " Можем да го реализираме най-рано в края на месец юни, реалистично в края на юли и в най-лошия случай - в края на август. Всичко зависи от темпа на имунизация ", сподели още проф. Ангелов. 

За интервала на последните 14 дни по заболеваемост България се подрежда на 14-о място в Европейския съюз и европейското икономическо пространство на 5-о място на Балканския полуостров. Преди нас в Европа са Кипър, Швеция, Сан Марино, Хърватска, Франция, Андора, Унгария, Полша, Нидерландия, Естония, Словения и Люксембург. На Балканите с по-голяма заболеваемост от България са Турция, Сърбия, Северна Македония и Косово.

По отношение на записаната 14-дневна смъртност страната ни се подрежда на 2-ро място в Европейски Съюз след Унгария и на 3-о място на Балканите – след Босна и Северна Македония. Данните заключи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев по време на брифинга.

В страната продължава наклонността за понижаване на заболеваемостта. Най-високо разпространяването на болестта остава в областите Варна, Русе, София-град, Перник, Добрич и София област. Най-ниско е разпространяването в областите Разград, Видин, Плевен, Кърджали, Велико Търново и Пазарджик.

" Най-радостно за мен е, че кривата на заразяване стръмно спада и вървим към възстановяване. Сега я последва и кривата на смъртността и тази на приетите в болница ", добави проф. Кунчев. 

" Бдителността не би трябвало да бъде сваляна, макар позитивните трендове. Намалението на инфектираните на двуседмична база е с към 40%, а на едноседмична - 25%. Има стръмно намаляване, само че то няма да бъде до безконечност, а до другата седмица. При умрелите на 100 000 се пречупи пикът и сега смъртността е 22.6 на 100 000. Намалението на едноседмична база е с 3%, а на двуседмична с 5%. Задържането в интензивните клиники е изключително обезпокоително. Ако спада още заболеваемостта, а тя евентуално към момента ще спада, другата седмица може да посрещнем покачването на заболеваемостта с много цялостни лечебни заведения. Те надали ще се изпразнят ", съобщи началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски. По думите му, при предишното повишаване на заболеваемостта е имало запас повече от 80% на кревати в лечебните заведения. Това не е за занемаряване, тъй като здравната система може да бъде пренатоварена за доста къс интервал. 

" В началото на седмицата се удостовери позитивното съответствие полза/риск на имунизацията на „ Янсен ” след предоставените данни за приложението ѝ в Съединени американски щати. Това разрешава на страните от Европейски Съюз да продължат имунизационните си акции, включвайки и тази ваксина. Миналата седмица – на 15-и, дойде и първата доставка в България от 14 400 дози. Днес чакаме информация за идната доставка, която ще е на 26 април с 24 000 дози. Предимствата на тази ваксина е, че е еднодозова, с лесни условия за предпазване, клиничните изпитвания са извършени в Съединени американски щати, Бразилия и Южна Африка, с което се покриват настоящите разновидности на COVID-19 ", съобщи шефът на Агенцията по медикаментите у нас Богдан Кирилов. 

Той заяви, че продължава оценката и на имунизацията на AstraZeneca. Към края на деня се чака да завърши съвещанието на Комитета за лекарствени артикули за хуманна приложимост и през утрешния ден ЕМА да го оповести. 

" Продължава оценката на имунизацията на " Кюрвак ", на " Новавакс ". Очакванията са за мнение на ЕМА през юни или юли. Продължават договарянията с производителя " Синовак "  от Китай и за съветската ваксина. Няма актуализация на информацията, по отношение на предходната седмица. Очаква се да бъде осъществена ревизия на място в Русия през май, след което ще получим информация и за това по кое време се чака формалното мнение ", добави още шефът на Агенцията по медикаментите.

По отношение на ограниченията и изключителната епидемиологична конюнктура проф. Ангелов е на мнение, че те би трябвало да продължат. Вчера главният държавен здравен контрольор е входирал отчет, с който се предлага удължение с един месец на изключителната епидемиологична конюнктура. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР