България избра местна власт с хартиени бюлетини след като бе

...
България избра местна власт с хартиени бюлетини след като бе
Коментари Харесай

Актуални данни на Алфа рисър, Галъп и Тренд за кметската битка за София и големите градове в страната

България избра локална власт с хартиени бюлетини откакто бе анулирано машинното гласоподаване 30 часа преди започването на изборния ден.

София отива на балотаж, а борбата в столицата се обрисува не за първото, а за второто място, съобщи БГНЕС.

По данни на всички социологически организации в София води Васил Терзиев. Голямата борба е за второто място сред Ваня Григорова от Българска социалистическа партия Обединена Левица и Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС.

От областите градове, съгласно преварителните данни, още на първи тур ГЕРБ-СДС завоюва Бургас, Стара Загора, Габрово, Кюстендил, Перник. В Кърджали е определен за кмет с 55,7% Ерол Мюмюн.

В Пловдив, Варна и Велико Търново претендентите на ГЕРБ-СДС Костадин Димитров, Иван Портних и Даниел Панов водят безапелационно, а в Русе – претендентът на Българска социалистическа партия и доскорошен кмет Пенчо Милков.

Данните от екзитпола за кмет на София:

„ Тренд “: Васил Терзиев – 38,8%, Ваня Григорова – 19,3%, Антон Хекимян от 17,1%.

„ Алфа Рисърч “: Васил Терзиев - 37%, Ваня Григорова - 20.7%, Антон Хекимян - 18.9%

„ Галъп “: Васил Терзиев - 38,8%, Ваня Григорова – 19%, Антон Хекимян – 16,9%

Данните от екзитпола за СОС:

„ Тренд “: ПП-ДБ - 40,5%,, ГЕРБ-СДС - 19,5%, Българска социалистическа партия - 13%, " Възраждане " - 9,8%

„ Алфа Рисърч “: ПП-ДБ с 39.4%, ГЕРБ - 20.5%, Българска социалистическа партия - 13.4%

„ Галъп “: ПП-ДБ с 40,6%, ГЕРБ – 19,2%, Българска социалистическа партия – 12,7%

Данни на „ Тренд “ за страната:

В Пловдив претендентът на ГЕРБ-СДС Костадин Димитров събира 33,7% от гласовете, а втори е Ивайло Старибратов от ПП-ДБ с 22,2%.

Във Варна Иван Портних от ГЕРБ е подсилен от 28,5% от гласувалите, а Благомир Коцев от ПП-ДБ – от 26,6%.

В Пенчо Милков от " Българска социалистическа партия за България " получава 33,7%, Иван Иванов от ГЕРБ – 17,3%.

Данни на „ Галъп “ за страната:

В Пловдив Костадин Димитров от ГЕРБ завоюва 32,1% от гласовете. Втори е Ивайло Старибратов от ПП-ДБ с 22,4%.

Във Варна Иван Портних от ГЕРБ е подсилен от 27,1% от гласувалите, а Благомир Коцев от ПП-ДБ – от 26,7%.

В Благоевград самостоятелният претендент Илко Стоянов събра 27,1% поддръжка, а издигнатият от ПП-ДБ Методи Байкушев – 24,6%.

Избирателната интензивност в страната към 19 часа е 37%, сочат данните на „ Тренд “. Най-висока е изборната интензивност в софийското село Челопеч – 75.15%, а най-ниската е в Добрич – 23.18%.

Изборите са минали без съществени нарушавания. На някои места бюлетините бяха свършили и се е наложило да бъдат печатани нови бюлетини на ксерокс. Куриозен е казусът с вицепремиера и финансов министър Асен Василев, който не съумя да гласоподава в Хасково. От ЦИК обясниха, че актуалният му адрес е отвън страната и той няма изборни права в България.

Как гласоподаваха политиците

Политическите фигури упражниха правото си на избор в изборния ден. Направените поръчки в София са за по-ускорено развиване на града – по-чиста столица, ремонтирани улици, без безпорядък, ръководство с доста отговорност и град, свободен от властта на парите.

Решението на ЦИК за анулация на машинното гласоподаване е водеща тематика в днешния ден.

Васил Терзиев съобщи, че методът, по който са махнати машините е абсурден, само че се надява на висока изборна интензивност. „ Дали е хартия, пергамент или на камък, отговорността е у нас. Надявам се, че вотът няма да бъде изопачен “, сподели той, добавяйки, че е дал своя вот за една по-добра и уредена София.

Ваня Григорова гласоподава за град освободен от властта на парите. „ Надявам се, че разногласията за технологията не са засенчили концепциите и посланията на претендентите. Призовавам всеки да не се приема за глух очевидец на това, което се случва в живота му “, сподели тя.

Антон Хекимян гласоподава, с цел да не се повтори хаосът в София и други общини. „ Щях да гласоподавам с машина, в случай че не бяхме изгубили доверието в този развой. Искам отговори от политическите лица, които дължат отговори, само че не го чух през последните 48 часа “, добави той.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков прикани партиите да седнат и да поговорят за съществени промени в Изборния кодекс. „ Гласувах за развиването на града, в който съм роден и в който съм избрал да пребивавам и работя. Гласувах градът да извършва девиза си, това, което се случва през последните 20 години “, съобщи той.

Министър-председателят акад. Николай Денков съобщи, че от жителите ще зависи по какъв начин ще живеят през идващите 4 години. „ Днес хората би трябвало да бъдат спокойни, че в случай че гласоподават техният избор ще бъде регистриран вярно “, акцентира министър председателят.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че му е било прелестно да побеждава с машини, само че ЦИК е взел вярното решение. „ Това което стана в последните дни не е добре, на нас ни беше най-приятно да побеждаваме с машини, единствено че се получиха укорими неща и бих визуализирал, с цел да ме разберете. Имате ключова дума на телефона и компютъра, по какъв начин бихте се почувствали в случай че някой желае да ви копира паролата. Ето това направиха в последните дни, без да има право след издадена заповед, че не може да се снима, той отива и снима с телефона, това с изключение на да буди съмнение у хората, не съм този, който да ги окачествява като дали е единствено укорим или е интервенция “, добави Борисов.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков акцентира, че колкото повече хора гласоподават през днешния ден, толкоз по-малка ще е тежестта на изборните измами. „ Гласувайте като машини, макар че употребявате хартия, ми хареса тази имитация през днешния ден. Броят на невалидните бюлетини ще бъде ясно регистриран и всички българи, ще забележим какво значи да се върнем с гласоподаване на хартия още веднъж “, уточни той.

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов съобщи, че още веднъж ще се наложи отваряне на Изборния кодекс. „ Машинното гласоподаване беше анулирано без причини, само че без значение от това не трябва да разрешаваме това да демотивира хората. Срещу машинното гласоподаване беше водена дълга война от всички партии, безконтролно. Очевидно ще би трябвало отново да се отваря Изборният кодекс “, добави Иванов.

Според водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова ЦИК е взел решението си и те го почитат. „ Решението за анулира на машините не е повлияло тежко. Активността е малко по-висока даже. Важно е изборът да е почтен и транспарантен, има видеонаблюдение, членовете на СИК да го имат поради, в случай че някой е решил нещо да прави вечерта при преброяването “, сподели тя и добави, че казусът с машините няма да свърши с днешните избори.

Изборният ден стартира в 7.00 ч. и приключи в 20.00 ч. За да бъде определен за кмет, претендентът би трябвало да получи повече от 50% от вота на гласувалите в съответното обитаемо място. Ако на първия тур никой от претендентите не успее да събере нужната поддръжка, има втори тур - така наречен балотаж. В него присъединяване взимат единствено двамата кандидати с най-високи резултати от първото гласоподаване. Балотажът се организира тъкмо седмица след първия тур - в този момент датата е 5 ноември. Местните избори се организират в два тура, само че вторият е единствено за кметските листи и то единствено в случай че никой от претендентите не събере нужната поддръжка от над 50% от пуснатите бюлетини. Балотаж за избор на общински съветници няма. Съставът на Общинския съвет в даденото обитаемо място се избира дефинитивно още на 29 октомври. Избори за районни кметове има единствено в София, Пловдив и Варна, защото те са единствените градове с районно разделяне. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР