България избра да отсъства от залата на Парламентарната асамблея на

...
България избра да отсъства от залата на Парламентарната асамблея на
Коментари Харесай

България се сниши в ПАСЕ заради връщането на Русия

България избра да отсъства от залата на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) в Страсбург, когато през нощта против вторник се решаваше дали да се върне Русия. Българската делегация, формирана от шестима депутати, липсваше при гласуването на резолюция по въпроса, въпреки че преди този момент някои бяха на съвещанието и участваха в разискването на ремонти към документа. Представител на Българска социалистическа партия или негов заместител изобщо не дойде на сесията.

Група делегати, измежду които и ръководителката на българската делегация Джема Грозданова (ГЕРБ), оспори на другата заран (по устав най-малко 30 депутати от 5 държави) пълномощията на руснаците и въпросът с какви права ще вземат участие остана да се взема решение през днешния ден следобяд. Грозданова разяснява пред " Сега ", че решението за допускане назад на Русия има връзка с идния през днешния ден по здрач избор на нов общоприет секретар на Съвета на Европа. Състезават се белгиецът Дидие Рендерс и хърватката Мария Пейчинович Бурич, които са външни министри.

ПАСЕ одобри след девет часа яростни диспути и гласоподаване на редица ремонти отчет и резолюция за рационализиране на системата на пълномощията и гласуването. Така със 118 гласа „ за “, 62 „ срещу “ и 10 „ въздържали се “ се разреши на съветските депутати да се върнат в асамблеята. Парламентаристите от страните - членки на Съвета на Европа, взеха решение да дадат на Русия опция да взе участие още веднъж в работата на ПАСЕ, който е един от най-важните органи на Съвета на Европа, сплотяващ 47 страни членки. Асамблеята не взема законово обвързващи решения, само че насочва рекомендации и изисква държавните управления да съблюдават човешките права и демокрацията. За да бъде осъдена поради анексията на Крим през 2014 година, съветската делегация в ПАСЕ бе лишена от правото да гласоподава. В отговор Москва бойкотира ПАСЕ и през 2017 година спря да изплаща годишната си вноска, която възлиза на 33 млн. евро годишно, или 7% от неговия бюджет. Освен това Русия изиска гаранции, че повече няма да бъде глобена, и заплаши, че ще напусне организацията, което би било казус и би лишило съветските жители от достъп до Европейския съд за  правата на индивида в Страсбург.

Украйна обаче одобри на нож решението и съобщи, че ще прекрати присъединяване си в работата на ПАСЕ поради връщането на Русия, заяви ръководителят на украинската делегация. " Това се прави в символ на митинг против решението да се позволи на съветската делегация още веднъж да взе участие в работата на асамблеята ", написа във Facebook Володимир Ариев. " Решението на украинската делегация е да спре за взе участие в работата на ПАСЕ с изключение на по въпросите, свързани с преустановяването правата на съветската делегация ", написа Ариев. Делегацията ще изиска също по този начин въпросът да бъде прегледан незабавно от украинския парламент, а президентът и министърът на външните работи " да формулират ясна позиция " за бъдещото присъединяване на Киев в структурите на Съвета на Европа, добави Ариев.

 

РАЗОЧАРОВАНИЕ

Украинското Министерство на външните работи реагира остро и упрекна „ някои страни “, че са показали благосклонност и са се поддали на „ финансовия шантаж на Русия “. По този метод съгласно него те са „ поощрили агресора “. Украинският президент Володимир Зеленски изрази отчаяние от решението на ПАСЕ. " Миналата седмица персонално разисках този въпрос с президента на Франция и с федералния канцлер на Германия. Опитах се да убедя господин Макрон и госпожа Меркел, че връщането на съветската делегация в ПАСЕ е допустимо единствено откакто Русия извърши кардиналните условия на асамблеята. Жалко, че нашите европейски сътрудници не ни послушаха и постъпиха другояче ", написа той във Facebook.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР