България Историк от БАН: България като европейска Турция, министърт: несериозно

...
България Историк от БАН: България като европейска Турция, министърт: несериозно
Коментари Харесай

Историк от БАН: България като европейска Турция, министърт: несериозно

България Историк от Българска академия на науките: България като европейска Турция, министърт: несериозно Според доцент Мутафов, България ще бъде показана като европейска Турция в Лувъра, министър Банов назова изказванието: несериозно  Николай Киров 7 февруари 2020, 16:07  Историк от Българска академия на науките: България като европейска Турция, министърт: несериозно Източник: ЕПА/БГНЕС
ритеснения за третата българска галерия в парижкия Лувър повдигна доцент доктор Емануел Мутафов, шеф на Института за проучване на изкуствата при Българска академия на науките и експерт по средновековно и възрожденско изкуство.

Според историка България ще бъде показана като „ европейска Турция”.

Българските експонати ще бъдат изложени в залите на Лувъра от края на юни до края на ноември 2020 година или до началото на януари 2021 година Работното название на събитието е „ Изкуство и култури в България XVI – XVIII в.”

Изложбата "Аполония Понтийска " в България

Доц. доктор Емануел Мутафов показва, че експонатите ще са сложени в департамента на музея за „ ислямско изкуство”. Ученият добавя, че куратор на изложбата е Шарлот Мори, която е експерт османист.

Според доцент Мутафов тя „ към този момент е направила изследване и е събрала снимки на артефакти от български сбирки, измежду които попадат икони и църковна утвар. Подборът им обаче е преднамерен и се базира на мъчно доказуемата теза, че в някои от декоративните си детайли тези паметни предмети са повлияни от актуалното им ислямско изкуство”.

Българският историк добавя, че „ половината от плануваните да гостуват в Париж 60 експоната от български сбирки няма да са свързани с бита и изкуството на християните по нашите земи”.

Доц. Мутафов упорства, че изкуството и културата на българите във въпросния интервал са повлияни доста едва от исляма, защото превзетото от Османската империя християнско население е било считано за „ рая” и потискано. Историкът акцентира, че по това време стартира Българското възобновление, което съгласно него няма да бъде отразено в изложбата.

Министърът на културата Боил Банов обаче дефинира за несериозно изказванието, че България ще бъде показана като „ европейска Турция”.

В. "Фигаро ": Златото на траките свети в Лувъра

„ Това е несериозно. Това решение е взето 2016 година, след първата огромна галерия на Тракия. Даже тази галерия беше приготвена и по този начин се работеше от дребното държавно управление на президента тогава, да ни съставлява по време на председателството. Ние се договорихме тя да мине след това”, съобщи министър Банов в коридорите на Народното събрание, представен от Агенция „ Фокус”.

Министърът уточни, че решението изложбата да се показа в департамента по ислямско изкуство е на управата на Лувъра.

„ Ние хубаво се интересуваме какво да им дадем, само че те се интересуват от някакви периоди”, акцентира министър Банов.

„ Аз не съм ксенофоб. Надявам се, че всички ние не сме ксенофоби, това е част от нашата история. Като приказваме за XVI-XVIII век ще има доста неща, свързани с исляма, ще има и доста неща, несвързани с исляма. Това е нашата история, това са полезности, които се пазят в нашите библиотеки и музеи, в православната черква и т.н.”, добави министър Банов.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР