България иска засилено наблюдение от страна на ЕК върху вноса

...
България иска засилено наблюдение от страна на ЕК върху вноса
Коментари Харесай

Явор Гечев: България иска наблюдение върху вноса от Украйна на млечни продукти, орехи и пчелен мед

България желае засилено наблюдаване от страна на Европейска комисия върху вноса от Украйна на изсъхнало мляко, млечен концентрат, прясно мляко, орехи и пчелен мед. Това сподели в предаването „ Лице в лице “ по bTV земеделският министър Явор Гечев, който разяснява проблемите с бранша дружно с Костадин Костадинов от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

„ Първата страна, която надигна глас и сподели, че коридорите на работят като такива, беше България. Заедно със зърнопроизводителите още септември месец алармирахме за това, а октомври месец Европейска комисия ни отговори, че няма аномалии на пазара. Оказахме се обаче прави. След това всичките страни, които сега надигат глас, установяваха същите проблеми “, напомни министър Гечев.

Полша е затревила пазара си изненадващо за всички, до момента в който България е дала 5-дневен период на Румъния, с цел да могат да реагират и те. След като пет страни постановиха ембарго на украинското зърно, Европейска комисия реагира незабавно и предложи пакета за финансова поддръжка, напомни още земеделският министър.

„ Този пакет към момента се разисква. Предложението е за неотложно ограничение на четири култури – слънчоглед, пшеница, царевица и рапица, за тези пет страни. Това е първият пакет. Във вторият пакет ще се наблюдават няколко други селскостопански култури – в случай че се потвърди пренасищане на пазара, Европейска комисия също ще ги ограничи. Към този пакет има планувано и подкрепяне в размер на 100 млн. евро за всичките пет страни, само че още не знаем по какъв начин ще бъдат разпределяни “, изясни още Гечев.

Той изясни, че България има малко по-големи искания и те са свързани с включването на сухото мляко, млечния концентрат, прясното мляко, орехите и пчелния мед във втория пакет. Според него това са артикули чийто засилен импорт от Украйна се следи през последните месеци.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР