България Индустрията с остра реакция срещу още пари за ВЕИ

...
България Индустрията с остра реакция срещу още пари за ВЕИ
Коментари Харесай

Индустрията с остра реакция срещу още пари за ВЕИ

България Индустрията с остра реакция против още пари за ВЕИ България към този момент бе санкционирана от Европейската комисия да възвърне надплатена помощ за ВЕИ съоръжения от 28 млн. лв.  Николай Киров 16 май 2019, 22:59  Индустрията с остра реакция против още пари за ВЕИ Източник: БГНЕС
одещите индустриални организации в България се опълчиха остро на настояванията на производителите на електрическа енергия от възобновими енергийни източници за повече пари от страната.

Национално представителните работодателски организации АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, обединени в АОБР, намират за неприемливи претенциите за спомагателни парични обезщетения на по този начин наречените „ дребни производители на сила от ВЕИ”.

Работодателските организации припомнят, че производителите са получили двойно финансиране за създаване на ВЕИ съоръжения - един път по Програмата за развиване на селските региони – 2007-2013 година и повторно посредством преференциална цена за изкупуване на електрическа енергия, създадена от възобновими енергийни източници.

Нещо повече, България бе санкционирана от Европейската комисия да възвърне надплатена помощ за тези съоръжения от 28 млн. лв.. Независимо от санкцията, притежателите на тези съоръжения претендират, че са „ инвеститори”, чиито „ инвестиции” не са възобновени и стачкуват.

Според АОБР разпоредбите, които уреждат финансирането на схеми за произвеждане на електрическа енергия от ВЕИ, са поредни, транспарантни и ясни. Едно от главните условия е за недопускане на двойно компенсиране на един и същи тип разход, което да докара до свръхсубсидиране на избрана категория субекти и да влезе в несъгласие с регламентите за държавна помощ.

Въпросът бе поредно прегледан от Европейската комисия и Европейската счете палата, които счетоха, че е налице двойно финансиране на въпросните производители. Подпомагането на тези производители е осъществено по едно и също време по ограничения по Програмата за развиване на селските региони за интервала 2007 – 2013 година и по изкупуване на електрическа сила по преференциална цена, което за обсъждания интервал също бе нерегламентирана държавна помощ.

Въпреки това публичното внимание е ангажирано към този момент 3 години с тези неоснователни претенции, показват от АОБР.

През 2016 година бе прекъснато това двойно заплащане с промени в Закона за сила от ВЕИ (параграф 18, ЗИД на ЗЕВИ). Становище в поддръжка на измененията имаше от Министерство на земеделието и храните, Министерство на енергетиката и КЕВР.

В България въпросът бе прегледан и от Конституционния съд като висш орган за надзор на законодателната активност в България. След деликатен разбор, включително на всички експертни организации, държавни органи и институции в бранша, съдът се произнесе за съществуване на двойно финансиране, като означи заключението на Европейска комисия и Европейската счете палата при осъществения одит по тематиката.

„ След като не остана институция, която да не им отхвърли, изрично считаме, че въпросът е прегледан и решен според открития в страната законов ред и европейските правила. Всеки опит или деяние, което цели нарушаването на този ред, е от естество да наруши правилото за господство на правото и гарантирането от закона на равни условия за стопанска активност на всички стопански дейни субекти, които са залегнали в Конституцията”, декларират от АОБР.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР