България има възможност да подобри представянето си в цифровия преход,

...
България има възможност да подобри представянето си в цифровия преход,
Коментари Харесай

ЕК: България трябва да ускори внедряването на 5G

България има опция да усъвършенства представянето си в цифровия преход, показва комисията.
Европейската комисия показа отчети за напредъка на цифровизацията, в които насочва рекомендации за всяка от страните в Европейски Съюз. За България Комисията предлага да се форсира внедряването на мобилните мрежи за транспорт на данни от пето потомство (5G), да се усъвършенства цифровизацията на публичните услуги и бизнеса, да се увеличи образованието по нови технологии.
България има опция да усъвършенства представянето си в цифровия преход, показва Европейска комисия. Неравномерното систематизиране на цифровата инфраструктура в селските региони изисква в допълнение внимание, се добавя в отчета. Разпространението на цифрови публични услуги към момента е ниско и са нужни целенасочени ограничения, в това число оптимално ограничение на административната тежест за сдруженията, прибавя комисията.
Само към една трета от българите на възраст сред 16 и 74 години имат най-малко съществени цифрови знания и умения, а едвам осем на 100 имат по-задълбочени умения в тази област. България има невисок дял на експерти по осведомителни, само че бележи най-голям дял на дамите в тази област. Делът на приключилите обучение по информатика у нас е 4,9 на 100, при приблизително за Европейски Съюз 4,2 на 100, сочат данните. Комисията предлага нашата страна доста да усили напъните в региона на цифровите умения и да увеличи опциите за преквалификация.
България реализира доста добър прогрес в региона на закрепената широколентова съгласуваност, отбелязва комисията и регистрира, че у нас достъпът до оптичен интернет е по-висок от междинното в Европейски Съюз. Допълва се, че разпространяването на 5G напредва и доближава 67 на 100, само че са нужни още старания.
Цифровизацията на бизнеса в България изостава доста от другите страни в Европейски Съюз и има потребност от спомагателни дейности в тази посока, предлага Европейска комисия. Делът на българските сдружения с услуги в облак е един от най-ниските в Европейски Съюз, сочи оценката. Допълва се, че нашата страна се показва под междинното ниво в Европейски Съюз по множеството от задачите в региона на цифровизацията на публичните услуги. Отчита се, че у нас услугите на електронното държавно управление се употребяват по-рядко, в сравнение с в останалите страни от Европейски Съюз. Отбелязва се, че достъпът до електронни здравни досиета в България е по-висок от междинното ниво. Отправена е рекомендация да се разяснят на жителите опциите да употребяват електронното ръководство.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР