България има три ясни изисквания, за да има прогрес по

...
България има три ясни изисквания, за да има прогрес по
Коментари Харесай

Петков каза три ясни изисквания за прогрес по темата РСМ

България има три ясни условия, с цел да има напредък по тематиката за Северна Македония. Това разгласи министър председателят Кирил Петков след среща с Оливер Вархеи.

„Първо – съблюдаване на рамковата позиция, която беше призната от българския парламент.  Включване на българите в Северна Македония в конституцията на РСМ, с цел да бъдат предпазени техните права. И три – Договорът за добросъседство да се извършва. Просто и ясно ”, акцентира министър-председателят.

С Вархеи той уточни, че е имал градивен разговор. Заедно работят, с цел да се види дали е допустимо Европейски Съюз да бъде поръчител за тези три условия.

Все още няма решение, което доста ни фрустрира, тъй като не можем да продължим с процеса на присъединение, разяснява комисар Вархеи.

Очаквам към момента поддръжката на България и работим за това с всички тези диалози, които организирах тук в София, в подобен постоянен порядък и в Скопие, най-сетне европейската вероятност за РСМ ще се обясни и укрепи. Бихме желали да забележим реализирано съглашение през юни, по тази причина се срещам с премиера и с външния министър се срещнах тази заран, ще се срещна и с президента, добави Вархеи.

Петков разяснява и изказванията на Теодора Генчовска, че съществуват паметни мемоари за срещи негови срещи с европейски дипломати по тематиката за Северна Македония.

„Когато някой прави едностранни подправени вести или политичекки дивиденти на гърба на тази тематика, дано да застане с индивида, който това му го е споделил, както стоя аз в този момент паралелно до господин Вархеи, и да изясни какво има в предвид“, сподели Петков./Днес
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР