България има техническа възможност да плаща в рубли за руски

...
България има техническа възможност да плаща в рубли за руски
Коментари Харесай

Николов: България има възможност да плаща в рубли за руски газ, но това крие рискове

България има техническа опция да заплаща в рубли за съветски газ, само че това крие опасности. Това сподели министърът на енергетиката Александър Николов в предаването „ На фокус “ по Нова телевизия.

По думите му „ Булгаргаз “ и сега съблюдава всички клаузи по контракта си с „ Газпром “, само че не и „ Газпром “.

„ Имаме техническа опция да плащаме в рубли, само че в случай че всички други елементи са по естествен метод и „ Булгаргаз “ не се подлага на риск. „ Булгаргаз “ има обвързване - чисто комерсиално, да декларира съответните количества от контракта. Това се прави с една цел - България да резервира позицията си на предан и дълготраен сътрудник. Благодаря на екипа на Българския енергиен холдинг и на всяко едно сдружение под шапката му. Всички управителни органи имат оперативна независимост да взимат решения “, разясни енергийният министър.

През страната ни продължава да се доставя съветски газ за редица европейски страни, акцентира министър Николов.

Енергийната система разполага с задоволителен запас, с цел да няма сензитивно повишаване, съобщи Александър Николов. Изключително значими за енергийната сигурност на страната ни са интерконекторът с Гърция и терминалът за полутечен газ в Александруполис, откъдето ще страната ни ще получава газ от Азербайджан и полутечен газ от Съединени американски щати. Детайлите от коя и посредством коя компания го купуваме към този момент не стават ясни.

2/3 от доставките на синьо гориво у нас отиват за топлофикациите. От 1 юли се чака съществено повишаване на парното и топлата вода, предвижда Александър Николов. Той допусна, че скокът ще е с над 20%.

Комисия за защита на конкуренцията би следвало да има много по-широк експертен капацитет във връзка със засилената нужда от надзор на пазара на горива, изключително сега, счита енергийният министър.

Той съобщи, че може да подаде оставка във всеки един миг, в случай че това бъде поискано. „ Ангажиментът, който съм поел, е да си правя работата оптимално добре. От там нататък политическите решения се разискват на друго равнище “.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР