България има своя принос за създаването на Фонда за иновации

...
България има своя принос за създаването на Фонда за иновации
Коментари Харесай

Румен Радев: Новата стратегическа концепция на НАТО е резултат на войната на Русия срещу Украйна

България има своя принос за основаването на Фонда за нововъведения на НАТО, акцентира президентът

Срещата на върха на НАТО в Мадрид се организира в миг на коренно изменена среда за сигурност. След експанзията на Русия против Украйна новата стратегическа идея на НАТО връща Алианса към неговата същността задача – да бъде поръчител за териториалната целокупност, суверенитета и сигурността на всяка държава-членка. Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти след срещата на върха на НАТО в Мадрид.

„ Особено значимо за страните по Източния фланг е да развиваме своята логистична система, инфраструктура и съгласуваност “, акцентира президентът. Румен Радев още веднъж прикани страната ни да употребява всички финансови механизми и принадлежности на НАТО, с цел да влага в построяването на тръбопроводи за гориво, шосейна и железопътна съгласуваност, пристанища и летища, с цел да минимизира вторичните резултати от войната в Украйна.

В отговор на въпрос за повишаване на многонационалната бойна група в България до сан на бригада, президентът подсети, че съответните решения с всички механизми и елементи се вземат на военно-политическо равнище.

Румен Радев открои приноса на България за основаването на Фонда за нововъведения на НАТО, чиято цел е да подкрепя и развива софтуерното предимство на алианса в сигурността и защитата. Присъединяването към фонда дава опция страната ни да бъде част от напъните за създаване на нови технологии и опазване на софтуерното си преимущество, уточни президентът. „ Това е голяма опция за нашата отбранителна промишленост и просвета да се интегрират във водещите планове на НАТО в региона на високите технологии и производствата на отбранителни артикули. Този фонд слага началото на Ускорителя за нововъведения в защитата на НАТО “, добави още президентът.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР