България има своя достоен принос в развитието на авиацията. Това

...
България има своя достоен принос в развитието на авиацията. Това
Коментари Харесай

Румен Радев: България има своя достоен принос в развитието на авиацията

България има своя заслужен принос в развиването на авиацията. Това съобщи президентът Румен Радев, откакто удостои с Почетния знак на президента изявени военни водачи във връзка Международния ден на авиацията и космонавтиката.

„ От първия военен полет на летците Радул Милков и Продан Таракчиев, през героичната отбрана на София през Втората международна война, построяването на най-мощната военна авиация на Балканите в следвоенния интервал. Съхраняването и развиването на нови качества през последните десетилетия, наситени с доста ресурсни ограничавания. Покоряването на нови континенти и постигането на високо равнище на сигурност на полетите от гражданската ни авиация. Зад всички тези триумфи се крие родолюбието, посветеността, куражът и всеотдайността на генерации летци “, сподели Радев, представен от Българска телеграфна агенция.

С Почетния знак на президента беше почетен генерал-лейтенант (о.з.) Стефан Попов, който в интервала 1997-2002 година е Началник на Главния щаб на Военновъздушните сили, а пилотската си кариера приключва с пролетени 2500 часа на седем вида самолети – от Як-11 до МиГ-29. Отличието получи и генерал-майор (о.з.) Евгени Манев, който в интервала 2003-2008 година е шеф на Военна академия „ Г. С. Раковски “, а като водач има пролетени повече от 3000 часа, главно на изтребителите МиГ-21 и МиГ-29.

Заместник-председателят на Българската авиационна асоциация подполковник (о.з.) Динко Динков получи отличие. След 14 години в изтребителната авиация с пролетени повече от 1900 часа той минава в гражданската авиация, където пролетява още 21 000 часа. Почетният знак на президента ще беше връчен и на подполковник (о.з.) Петър Кръстев, който през годините заема летателни и инструкторски длъжности на военни летища, където лети на изтребителите МиГ-17, МиГ-21 и МиГ-23, а по-късно минава в гражданската авиация, като приключва летателната си кариера с пролетени общо 13 000 часа.

Държавният глава поздрави наградените по случай Международния ден на авиацията и космонавтиката. Ден, в който отдаваме респект към концепцията, стремежа, напъните и саможертвата на човечеството в проучването и преодоляването на въздушното пространство и Космоса, съобщи Радев.

Президентът уточни, че генерал-лейтенант (о.з.) Стефан Попов и генерал-майор (о.з.) Евгени Манев оставиха ярка следа в българските Военновъздушни сили (ВВС) и се нагърбиха с виновната задача на преведат Военновъздушни сили в най-трудните години на прехода. Държавният глава благодари на подполковник (о.з.) Динко Динков и подполковник (о.з.) Петър Кръстев, че отдадоха най-активните си години на суверенитета на българското небе. Радев добави, че наградените не престават да издигат престижа на българската авиация и да разпространяват авиационната концепция измежду младото потомство.

Генерал-лейтенант (о.з.) Стефан Попов благодари от името на наградените. Той уточни, че организацията на честването на празника тази година покачва престижа на авиацията и космонавтиката, както и отношението на обществото. Удовлетворен съм от службата във Военновъздушните сили, съобщи генерал-лейтенант Попов.

На 12 април 1961 година е извършен първият в историята пилотиран галактически полет, сбъднат от руския космонавт Юрий Гагарин. С галактическия транспортен съд " Восток 1 " той прави една обиколка на Земята за 1 час и 48 минути. Това сочи информация на отдел „ Справочна “ на Българска телеграфна агенция.

Международен ден на полета на човек в космоса се отбелязва от 1969 година с решение на Международната федерация по авиация като Международен ден на авиацията и космонавтиката. С резолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации, призната на 7 април 2011 година във връзка 50-годишнината от полета на Юрий Гагарин, денят се отбелязва като Международен ден на полета на човек в Космоса.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР