България има шанса да бъде сред водещите страни в Централна

...
България има шанса да бъде сред водещите страни в Централна
Коментари Харесай

България може да е лидер в преработването на насекоми, но са нужни регламенти

България има шанса да бъде измежду водещите страни в Централна и Източна Европа в една от най-бързо разрастващите се сега промишлености - тази на преправянето на инсекти, чийто пазар в Европа се чака да доближи 20 милиарда евро до 2030 година Тази промишленост има капацитета да даде устойчиви решения на редица обществени, климатични и продоволствени проблеми, защото в основата й е устойчивото и чисто производството на различен протеин.

Секторът е част от кръговата стопанска система и безотпадното произвеждане, към което се стреми и Европейски Съюз, а съюзът към този момент е приел регламенти за няколко типа инсекти, които могат да бъдат преработвани за фураж или за хранителни артикули. В България обаче тази законодателна рамка до момента не е припозната и това забавя развиването на този нов и мощно евентуален бранш - на процедура, въпреки че са създадени в България, тези артикули не могат да се продават и използват в страната.

Именно за да работят за адаптирането на регламенти и на локално равнище, както и за цялостното развиване на бранша, няколко производители и преработватели на инсекти оповестиха в петък обединяването си в Асоциация.

Всички те бяха безапелационни, че България има късмет да бъде измежду водещите страни производителки в района на артикули от инсекти и да се възползва от икономическите изгоди на този възходящ бранш. Според Кремена Дервенкова, съпредседател на Асоциацията, фактори за това са дългогодишните обичаи на България в земеделието, развиването на бранша на биоземеделеито, както и положителните климатични дадености. Също по този начин в страната има положителни условия за развиване на вътрешносекторни синергии - производството на артикули от инсекти е новаторски бранш, който разрешава съдействие с IT бранша, както и този на автоматизацията и други А продуктите имат приложимост в земеделието и биземеделието, козметиката, медицината, текстилната индустрия и още доста.
Реклама Кои са членовете на сдружениетоВ новата Асоциация има представители на компании, които отглеждат няколко типа инсекти.Сред тях е, които основават няколко типа артикули от муха Черен боец. " Зенофф Биотех " и " Суперморио " работят с брашнен червей. " Ентопродукт " са производители на артикули от домакински щурец. VBF Pro и " М- Фотон " работят с насекомото брашнен бръмбар, а " Био Стопанство Лопянко " - с копринена буба. Защо артикули от инсекти?
Заради питателните си протеини насекомите са служили за храна на човечеството хилядолетия и те не престават да участват в менюто на над 2 милиарда души в Африка и Азия и до през днешния ден. В модерния развъртян свят те от дълго време са отстъпили мястото си на животинските артикули, само че през днешния ден погледите отново се насочват към насекомите. Причините са доста, споделиха представителите на Асоциацията.

На първо място е възходящото население на света, което се чака да доближи 10 милиарда души в идните десетилетия. То има и все по-големи хранителни потребности, задоволяването на които посредством стандартното земеделие остава голямо предизвикателство - изключително на фона на климатичните промени, които носят доста опасности и изтощение на агросектора в световен мащаб. Има и други закани като войната в Украйна, която води до дефицит на зърно и фуражи и оскъпяване на доста артикули по веригата. Както бе маркирано, Европейски Съюз да вземем за пример, е мощно подвластен от вноса както на фураж от Украйна, по този начин и от торове от Русия и войната сега основава съществени земетресения в бранша.

Производството на различен протеин от инсекти, който има приложимост и като човешка, и като фуражна храна, и като наторител, а и в ред други промишлености, към този момент се преглежда като скъпа и също толкоз хранителна опция на животинския протеин в световен мащаб, а и в Европейски Съюз. Освен това производството е чисто и стабилно, то е по-добро за околната среда, защото не изисква огромни количества земя за развъждане и не отделя парникови газове в забележителен мащаб. На процедура промишлеността се вписва идеално в кръговата стопанска система, която Европейски Съюз цели да развива стремително в идните няколко десетилетия, с цел да реализира заложените си цели - декарбонизация на Стария континент и нулеви излъчвания до 2050 г и като цяло построяването на чиста и устойчива стопанска система.
Реклама Безопасно ли е?
За това и Европейски Съюз бързо трансформира отношението си към бранша на насекомите. Реално регламентът на Европейски Съюз за новите храни съществува още от 1997 година, като наднационалният орган дефинира термина като " новоразработена, новаторска храна, храни, създадени благодарение на нови технологии и индустриални процеси, както и храни, които обичайно се употребяват отвън Европейски Съюз ". За да бъде припознат един нов артикул от инсекти като хранителен артикул, той би трябвало да покрие редица условия, които важат и за всеки различен хранителен артикул. Отделно, всяка съставна част, употребена в цикъла на производството би трябвало да има явен генезис, да може да бъде проследена и следена. На процедура контролът в бранша е толкоз непоколебим, колкото при производството на храни, а даже и повече, описа Камен Кръстанов

До момента Европейски Съюз е регламентирала използването на артикули от няколко типа инсекти за фуражни храни, измежду които домакински щурец, мигриращ скакалец, брашнен бръмбар, домашна муха, муха Черен боец и, несъмнено, копринена буба. А артикули от брашнен червей и мигриращ скакалец са утвърдени като хранителни артикули.

Разбира се, не става дума за консумация на цели инсекти, въпреки че те се употребяват и по този начин - сушени, пържени, печени и така нататък, в традицията на разнообразни нации. В тази нова промишленост обаче приказваме за преработката на инсекти в разнообразни етапи на развиването им за производството на артикули като брашно, масло ( " Насекомо " да вземем за пример създават и олио от муха Черен войник), естествени торове и така нататък Много от тях се употребяват в производството на храни за домашни любимци и аквакултури.

Даниела Димитрова, ръководител на Съвета за " Кръгова стопанска система " към БТПП, пък подсети за големите изгоди и многообразие на артикули от копринената буба - през днешния ден те се употребяват освен в текстила, само че и в още редица промишлености като фармация, козметика, храни и фуражи, медицински текстил и така нататък
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Войната в Украйна 3 Икономика 1 Войната в Украйна 2 Данъци и обезпечаване 3 Коментари и разбори 1 Енергетика 2 Войната в Украйна 3 Ревю Реклама
От бранша са безапелационни, че продуктите и производството им са изцяло безвредни. За да бъдат възприети те обаче, както и да бъдат разсеяни предразсъдъците и евентуалните терзания на потребителите и хората, е нужно да се работи и за приемане на бранша измежду обществото и смяна на публичното мнение.

В България към този момент има отрицателни образци в тази посока. Създаването на новата база на " Нсекомо " о и даже митинги от страна на локалните хора - плод най-много на неинформираност и предубеждения.
България имала доста мощни обичаи в бранша на развъждането на копринена буба в предишното като даже е заемала трето място в Европа и седмо в света като производител. Целите на новото съдружие
Новата Асоциация ще работи и в посока разпространение на изгодите от тази промишленост и възстановяване на имиджа й в България, както и по просветителни начинания за разпространение на кръговата стопанска система. Като съществена цел обаче новото съдружие си слага построяването на резистентен разговор и припознаването им като сътрудник от отрасловите институции в лицето на министерствата на земеделието и околната среда, както и Агенцията по сигурност на храните, тъй че дружно да работят за възприемането на съществуващите европейски регламенти и в българското законодателство. Подобни асоциации има и в ред други страни. На европейско равнище пък интензивно работи и интернационална асоциация, която си партнира с европейските институции за развиването на законодателство за тази нова промишлеността - в организацията има 80 членове от 23 страни.

Заради неналичието на правилник на локално равнище обаче на процедура използването на нито един от създаваните в България артикули на тази промишленост, не може да бъде употребен на територията на страната, в това число не може да има и импорт. Така българските производители на новаторски и скъпи артикули от инсекти на процедура могат единствено да ги изнасят към страни с по-развита законодателна рамка в тази сфера - такива са Холандия, Франция, които са и водещите производители в Европа, както и други.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Според представителите на промишлеността, до момента в който това е по този начин, страната ни единствено губи евентуални изгоди и късмет да се утвърди като водещ производител на артикули от инсекти в района. Става дума за пазар, в който тази година вложенията ще доближат 1 милиарда евро, а към 2025 г ще е удвоят. Прогнозите са до 2030 г пазарът на тези артикули в Европа да доближи 30 милиарда евро и да сътвори доста нови, целогодишни работни места.

" За да се развива и българският бранш и с цел да не пропущаме тези стопански изгоди обаче, е нужно да се подсигури правната уредба и да се работи за това тази промишленост да бъде разпозната и призната на публично равнище ", заключи Кремена Дервенкова.

Следващата стъпка на Асоциацията ще е Кръгла маса, отдадена на опциите и проблемите на промишлеността, която ще се организира на 20 юни и на нея ще бъдат поканени представители на институциите, бизнеса, Неправителствени организации бранша и така нататък
Свързани публикации мнения и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Ани Коджаиванова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР