България има потенциала да привлече големи инвеститори, но за тази

...
България има потенциала да привлече големи инвеститори, но за тази
Коментари Харесай

Кирил Петков: Не бива да се състезаваме с бедните, трябват ни иновации и прозрачност

България има капацитета да притегли огромни вложители, само че за тази цел са нужни дейности в няколко направления – предприятията да са покрай евентуалните си пазари и до евентуалните си локални сътрудници и снабдители, само че и непознатите компании да са спокойни, че тук няма да бъдат обект на корупционен напън и няма да се сблъскат със правосъдна система, която работи пристрастно. Това акцентира икономическият министър Кирил Петков в онлайн събитие, отдадено на отговори на въпроси на жители.

Във формата „ Властта приказва! Открито “ той беше безапелационен, че по-високият стандарт на живот и развиването на районите у нас би трябвало да дойдат благодарение на внедряването на нововъведения и с подкрепяне на естествените пазарни процеси – а не с директна държавна интервенция и субсидиране, което може да стане апетитна цел за лобисти.

Какво притегля вложителите и какво ги гони

„ На всеки бизнес най-големият му боязън е дали ще може да си продава продукцията. Трябва да мислим и за клиентите, и за доставчиците на бизнеса, който желаеме да притеглим. Ако нямахме алуминиевите рамки, които се създават в България, в случай че нямахме кабелите от „ Язаки “, в случай че ги нямаше „ Бош “ в София, който прави всичкия програмен продукт, eGO в никакъв случай нямаше да пристигна в България – би трябвало следим естествената бизнес логичност на тези вложители “, изясни Петков.

Обратната страна на медала е какво може да изгони вложителите: „ Един от огромните страхове е какво ще стане, в случай че ми изискат едни пари или би трябвало някакви хора да бъдат наети. Какво ще стане, в случай че би трябвало да се осъждам с някого и локалните съдилища не дадат най-честния отговор на някой спор “.

Затова и Петков беше безапелационен: „ България към този момент свърши с тематиката „ Корупция “, оттук насетне имаме 0 корупция в България “.

Според него – парадоксално, глобите по „ Магнитски “ за предприемачите Васил Божков и Делян Пеевски и ред други лица са провокирали положителна реакция от вложителите: „ И германците, доста от европейските страни споделиха: „ Ха, това, че се случи с „ Магнитски “ може би е точката на катурване на този модел. Ние знаехме, че имате голяма корупция, просто не знаехме дали ще тръгнете в друга посока. Икономическите индикатори на България са съвършени, само че, до момента в който имаше тази корупция и този риск, ние не смеехме да влезем “.

Министърът обвърза обстановката с проблемите в прокуратурата: „ Подкрепям министър Янаки Стоилов (който внесе искане за премахване на основния прокурор). Абсурдно е освен това, което изнасяме, прокуратурата единствено да гледа. Имаме огромен проблем в прокуратурата и правосъдната система би трябвало да проработи “.

Очаквайте детайлности!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР