България има потенциал да се превърне в регионален лидер на

...
България има потенциал да се превърне в регионален лидер на
Коментари Харесай

Мария Габриел: България може да стане регионален лидер откъм цифровизацията

" България има капацитет да се трансформира в районен водач на Балканите, когато приказваме за цифровизация. " Това съобщи пред Нова Телевизия еврокомисарят Мария Габриел.

Според Габриел обществените мрежи през днешния ден оказват необикновено въздействие за образуване на публичното мнение и по тази причина е значимо да приказваме за първоизточниците на информация, за обстоятелствата.
Тя разгласи, че скоро стартира социална консултация, с която да се изяснят аспектите на феномена подправени вести , тъй че на европейско равнище да има съответен инструментариум.
Като алена линия Габриел дефинира правото на жителите за достъп до информация и правото им на осведомен избор . По думите й демокрацията е право на осведомен избор.

По отношение на киберсигурността Габриел уточни, че е показан пакет от законодателни ограничения. На европейско равнище 80% от компаниите споделят, че са били обект на хакерски атаки.

Друга значима за еврокомисаря тематика е свободно придвижване на неличните данни и развиването на стопанска система на данните , която в случай че бъде разгърната до четири години може да съставлява 4% от Брутният вътрешен продукт.

Относно абсурда със половия тормоз на дамите в Европейския парламент - тематика, по която еврокомисарят Мария Габриел работи от години, Габриел уточни, че 33% от дамите в Европейски Съюз са били обект на принуждение, в това число и полово.
" Този скандал не е причина, той е разследване на клишетата и предразсъдъците ", уточни тя и посочи, че правата на дамите са права на индивида. " Важен инструмент, с който разполагаме е Истанбулската спогодба, която страната ни би трябвало да ратифицира. "

На въпрос за свиканата Изпълнителната комисия от ГЕРБ, Габриел се въздържа от коментар. Тя акцентира, че българското председателство е неповторим късмет за страната ни. Габриел съобщи и че остават по-малко от два месеца и по тази причина е належащо обединяване и загърбване на дребните ползи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР