България има най-високия процент заплащане за лекарствени средства в ЕС

...
България има най-високия процент заплащане за лекарствени средства в ЕС
Коментари Харесай

Д-р Маджаров: България дава три пъти повече пари за лекарства от средното за ЕС

„ България има най-високия % възнаграждение за лекарствени средства в Европейски Съюз в съпоставяне по всевъзможен начин, които се отделят за здравеопазванеСредният дял за останалите страни е 15 на 100, а у нас заплащането за медикаменти е съвсем 45% от всички разноски “

Това съобщи ръководителят на Българския лекарски съюз /БЛС/ доктор Иван Маджаров пред „ БНР “. Според него една от дилемите пред новия здравен министър проф. Христо Хинков е да поправи този дисбаланс. Той добави, че не са значими единствено средствата, които са отделени от бюджета за опазване на здравето , а и самото им разходване в по-нататъшните стадии на систематизиране.

„ Не бива да забравяме и обърнатата пирамида-извънболничната помощ е подценена за сметка на болничната. И не на последно място-кадровият недостиг, който не ни заплашва в близкото бъдеще, а към този момент е реалност “ , добави доктор Маджаров.

Според ръководителят на БЛС сметките за наличното кадрово положение в здравната система у нас са заблуждаващи, защото е редно да се пресметне, че 25% от лекарите и медицинските сестри са в пенсионна възраст.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР