България има най-големи разходи в ЕС за съдилищата като дял

...
България има най-големи разходи в ЕС за съдилищата като дял
Коментари Харесай

България дава най-много пари за правосъдие в целия Евросъюз

България има най-големи разноски в Европейски Съюз за съдилищата като дял от Брутният вътрешен продукт, сочат данни, показани от Европейската комисия.

За 2019-2021 година тези разноски са се равнявали на към 0,7 на 100 от Брутният вътрешен продукт. Нашата страна бележи също едни от най-високите заплати на висшите съдии и висшите прокурори по отношение на междинното възнаграждение у нас. България е на четвърто място в Европейски Съюз по брой на съдиите и на девето място по брой на юристите по отношение на броя на популацията.

У нас се следи относително едва приложение на цифровите технологии в работата на съда и прокуратурата, като по-лоши резултати демонстрират единствено Малта, Белгия, Гърция, Чехия и Кипър, демонстрират данните.

Допитване, осъществено измежду жителите, демонстрира, че единствено три % дефинират независимостта на българския съд като " доста добра ", за 28 на 100 тя е " добра ", за 31 на 100 - " неприятна ", а за 27 на 100 - " доста неприятна ". Допитването измежду сдруженията сочи, че пет на 100 правят оценка независимостта на българския съд като " доста добра ", 27 на 100 я дефинират като " задоволително добра ", 33 на 100 - като " неприятна ", а 14 на 100 - като " доста неприятна ".

Девет на 100 от вложителите имат доста високо доверие в съда и законността в България, 34 на 100 - " положително " доверие, също 34 на 100 показват съмнение, а 19 на 100 - " цялостно съмнение ".

Над половината от представителите на деловите среди показват като съществени аргументи за недоверието си политическо и друго външно въздействие над системата.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР