България има исторически поводи за гордост и без тези силно

...
България има исторически поводи за гордост и без тези силно
Коментари Харесай

Писателят Иван Ланджев: Кресливият патриотизъм е подозрителен

България има исторически мотиви за горделивост и без тези мощно хиперболизираните разкази. Това сподели в предаването „ Лице в лице “ писателят Иван Ланджев.

„ Пожелателно е да оставим нашата обсесия да бъдем наложително „ най “, част от някакъв мощно героизиран разказ. Ние имаме действителни воин и действителни предпоставки за горделивост. Но какво имам поради – ние, в случай че ще сме нещастни, би трябвало да се най-нещастия народ, в случай че ще семе антични, ще сме най-древният народ. Нищо от това обаче не е правилно “, сподели още той.

Поетът означи, че текстът е писан преди две години

Иван Ланджев  подчерта, че този „ фрапантен национализъм “, който върви в медийното пространство през днешния ден, му се коства „ подозрителен “. Според него патриотизмът е интимно възприятие – той се усеща от всеки един човек по друг метод.

„ Когато патриотизмът стане писклив, той към този момент е недоверчив. Например, в случай че вашият сътрудник в живота непрекъснато ви натяква, че ви е правилен, без вие да сте го питали, няма ли да се осъмнете в тази негова честност?! “, разясни още той.

„ Да си нападателен и заплашителен е тъпо държание. Това е проява на ужасна уязвимост “, уточни есеистът

Писателят е безапелационен също по този начин, че патриотизмът – подобен, какъвто го познаваме от XIX век, възпитава взаимност, сплотява хората, а не ги разделя. „ Всеки пък, когато едни хора се пробват да ви скарат с други хора, би трябвало да ви светне сигналната лампа. В достоверния национализъм всички ние сме солидарни в любовта си към родината, без значение от обществената каста “, сподели още той.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР