България има голям потенциал да стане сериозен производител на зелен“

...
България има голям потенциал да стане сериозен производител на зелен“
Коментари Харесай

България с потенциал да стане сериозен производител на зелен“ водород

България има огромен капацитет да стане сериозен производител на „ зелен “ водород на Балканите. Това съобщи през днешния ден служебният министър на енергетиката Росен Христов пред български публицисти в Люксембург, където взе участие в съвещанието на своите сътрудници от Европейски Съюз.

По неговите думи на съвещанието на Съвета на Европейски Съюз през днешния ден не са признати решения, а са разисквани още веднъж вероятните подходи за справяне с високите цени на силата.

Пазарът на водород в околните две десетилетия се чака да замести пазара на газ, разясни Христов. Той добави, че България поддържа предлагането за общо договаряне на доставките на газ за Европейски Съюз, както и въвеждане на таван за цената на това гориво, в случай че ограничаването визира всички вносни количества.

Христов уточни, че в региона на енергийната успеваемост на постройките у нас има необработен капацитет. Той означи, че този въпрос е обвързван с пестенето на сила, което се трансформира в икономисване на въглеродни излъчвания и отпадане на зависимостта от изкопаеми горива, в това число от вноса от Русия. Проблемът е обвързван с нужните вложения за придобиването на тази успеваемост, разясни министърът.

В България сградният фонд е по-стар и ще бъдат нужни обилни средства за превеждането на постройките в подобен формат, сподели Христов.

Водородът отделя единствено вода при изгаряне, само че основаването му може да бъде въглеродно интензивно. В взаимозависимост от индустриалните способи водородът може да бъде сив, наследник или зелен – а от време на време даже розов, жълт или тюркоазен. Зеленият водород обаче е единственият тип, създаден по климатично безпристрастен метод, което го прави извънредно значимо да се доближи чисто нула до 2050 година

Зеленият водород се получава посредством електролиза на вода, употребявайки електричество от възобновими енергийни източници. Той е най-скъп, само че защото цената на възобновимата сила и електролизьорите понижава, се чака цената му да също да понижава последователно. Друг тип зелен водород се създава от биогаз, като се употребяват скотски, селскостопански и/или битови боклуци. Процесът на произвеждане на зелен водород въобще не е комплициран: електролизата просто употребява електрически ток за разграждане на водата (H2O) до О2 (O2) и водород (H2).
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР