България играе възлова роля за механизма на гражданска защита в

...
България играе възлова роля за механизма на гражданска защита в
Коментари Харесай

Христос Стилианидис: България играе възлова роля за механизма на гражданска защита в Европа

България играе основна роля за механизма на гражданска отбрана в Европа и постоянно е на първа линия при оказване на помощ. Това сподели европейският комисар по въпросите на филантропичната помощ и ръководството при рецесии Христос Стилианидис след среща с министър-председателя Бойко Борисов и министъра на вътрешните работи Валентин Радев.

„ С министър-председателя Бойко Борисов имахме доста градивна среща, като главният акцент в нея беше предлагането на Европейската комисия за осъвременяване механизма за избавителни интервенции. Обсъдихме и други въпроси от геополитическо значение. Напълно съм склонен с казаното от премиера на България, че естествените бедствия от последните години, които бяха от пагубно естество поради промените на климата, потвърдиха, че в този момент съществуващата система за реакция при изключителни обстановки в Европа към този момент не дава отговор на зародилите потребности “, сподели още еврокомисарят и посочи, че би трябвало да се ускори потенциала в цяла Европа за реакции при бедствия – в това число при трусове, при бедствия от химическо естество и други

„ Ние с премиера Бойко Борисов споделяме общото виждане, че наш дълг и обвързване е да осигурим по-добра отбрана за европейските жители. Акцентът в това отношение би трябвало да бъде следният – Европа би трябвало да може да реагира бързо и дейно и това ще става посредством избавителни интервенции. С този нов проект желанието е да се увеличи способността на Европейски Съюз като цяло за реакция при бедствия. С новия механизъм rescEU желанието ни е страните членки да имат право да употребяват опциите си за справяне с тези обстановки. Също по този начин сме заложили посредством този нов механизъм и финансови средства и средства за ръководство, които да са в помощ на страните. Този нов потенциал е предопределен да бъде в допълнение, а не да замести националния потенциал на страните. Той ще спомага за изцяло усилване и възстановяване на европейската мрежа за сигурност “, сподели още Стилианидис.

Еврокомисарят изясни, че е подчертал пред премиера Бойко Борисов, че България към този момент играе основна роля по повод механизма на гражданска отбрана в Европа и това важи за всички области – било то горски пожари или наводнения.

„ Искам да подчертая, че България постоянно е била на първа линия при даването на помощ посредством европейския механизъм – било то помощ за Гърция, за Турция или за Черна гора, и употребявам случая да благодаря на българския народ и на българското държавно управление. Това е доказателство на процедура за действителната взаимност, която съществува в Европейски Съюз тогава, когато би трябвало да се подхващат дейности. България играе основна роля в този момент – по време на Председателството си, за допустимо най-бързото развиване на това предложение за политика. Трябва да създадем всичко допустимо, с цел да може да бъде въведена новата система допустимо най-скоро, тъй като не знае – идващото злополучие може към този момент да ни дебне “, сподели още той.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР