България и Унгария ще продължат да обменят студенти, докторанти, изследователи

...
България и Унгария ще продължат да обменят студенти, докторанти, изследователи
Коментари Харесай

България и Унгария ще продължат да обменят студенти, докторанти и преподаватели

България и Унгария ще продължат да обменят студенти, докторанти, откриватели и преподаватели, реши държавното управление. Това ще стане в границите на признатата Програма за съдействие в региона на висшето обучение и науката сред Министерството на образованието и науката на Република България и Министерството на нововъведенията и технологиите на Унгария за интервала 2022-2024 година Чрез нея ще продължи съдействието, почнало през 2019 година за период от три години.

Предвижда се също поддръжка за лекторите по български и маджарски език, одобрявани в двете страни на реципрочна основа.

В региона на научните проучвания се планува взаимно създаване на научноизследователски планове посредством включване на учени от двете страни. Целта е да се предизвикват партниращите си национални научни организации за взаимно присъединяване в научноизследователски и новаторски планове към европейските рамкови стратегии и в други начинания. Страните ще поддържат директното съдействие и присъединяване в двустранни и многостранни научни, софтуерни, научноизследователски и развойни стратегии и планове. Двете страни ще предизвикват институциите и откривателите, които се занимават с унгарска история, просвета, език и изкуство в България и с българска история, просвета, език и изкуство в Унгария.

София ще продължи да поддържа и Българското национално самоуправление в Унгария, както и настоящите в Будапеща Българско учебно заведение за роден език и Българска двуезична малцинствена детска градина.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР