България и Турция се договориха да засилят сътрудничеството при охраната

...
България и Турция се договориха да засилят сътрудничеството при охраната
Коментари Харесай

Радев се срещна с Ердоган, ето какво се договориха

България и Турция се договориха да засилят съдействието при защитата на общата си граница. Това стана ясно след среща на президента Румен Радев с турския му сътрудник Реджеп Ердоган в Истанбул.

Министрите на вътрешните работи на двете страни също разискаха тематиката. София чака от Анкара още по-голяма ангажираност в битката против мигрантския напън. Двете прилежащи държавище продължат да си сътрудничат в битката с тероризма.

България и Турция са съседи в комплициран и кондензиран с редица провокации район наоколо до войната в Украйна, по тази причина съдействието сред София и Анкара е значимо за стабилността на Югоизточна Европа. Това съобщи президентът Румен Радев след среща в Истанбул с турския си сътрудник Реджеп Ердоган.Двамата разискаха двустранните връзки, съдействието в енергетиката и мигрантския напън.

След диалога Радев съобщи: 

" На базата на съвместен интерес в вероятност чакаме още по-голяма съгласуваност на нашите енергийни системи. И тук желая да благодаря на президента Ердоган за достъпа до турските терминали за полутечен газ в сложни за страната ни моменти, както и да споделя, че се надяваме в вероятност този достъп да бъде по-гъвкав и с по-дългосрочни договорености ".

След срещата турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че съдействието сред България и Турция ще доближи нови резултати с модернизацията на граничните пунктове на българска територия и със основаване на инфраструктурата на надзор на храните. Инвестициите на турския бизнес в България надвишава 2,5 милиарда евро.

" Намираме се в условия на провокации, пред които се намират, както Балканите, по този начин и световната система. Следователно като страни съдружници в НАТО би трябвало повече от всеки път да се поддържаме. По въпроса за противозаконната миграция също имаме общо мнение. В срещата бяха наранени стопански и търговски връзки. През миналата година размерът на търговията доближи към 6 милиарда $. Общата ни цел е да достигнем 10 милиарда $ в най-кратък период ", уточни турският президент.

Войната в Украйна трансформира световните вериги на доставки и единственият благонадежден сухопътен маршрут от Азия и Африка към Европа е през Турция и България, уточни Радев. Двете страни усещат това с покачвания трафик по граничните пунктове. За това би трябвало да се увеличи потенциалът им. Двамата президент са набелязали дейности в тази посока.

" Разбира се, с цел да имат триумф тези наши инициативи, е значимо да имаме добре охранявана и спокойна граница. Ние високо оценяваме приноса на Турция за прекъсване на повишаващия се миграционен напън по нашата обща граница, която се явява и външна граница за Европейски Съюз и чакаме още по-голяма ангажираност в общите ни старания. Разбираме и компликациите, пред които е изправена вашата страна във връзка с миграцията. За това и поддържаме и продължаването на взаимните договорености и съдействие на Турция с Европейския съюз ", уточни Румен Радев, представен от БНР.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР