България и Турция имат обща воля да засилят съвместната си

...
България и Турция имат обща воля да засилят съвместната си
Коментари Харесай

Вежди Рашидов: Турция и България трябва да търсят решения, базирани на разбирателството, политиката и дипломацията

България и Турция имат обща воля да засилят взаимната си работа по границата, съобщи ръководителят на Народното събрание Вежди Рашидов на среща с делегация на Комисията по вътрешни работи на Великото национално заседание на Република Турция, водена от нейния ръководител Джелялеттин Гювенч. Турските парламентаристи са на работно посещаване в България по покана на ръководителя на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред Хамид Хамид.

Вежди Рашидов означи, че България високо цени ангажираността на турската страна и нейния принос за сигурността на общата граница и ограничението на незаконната миграция. Благодарение на сериозния ангажимент на Турция, България беше опазена от миграционните потоци, акцентира той.

Според ръководителя на Народното събрание това са общи проблеми на Европейски Съюз, Турция и България и би трябвало да се търсят решения, основани на разбирателството, политиката и дипломацията. Затова се ангажирах България да бъде медиатор и да инициира среща сред Европейски Съюз и Турция по въпросите на миграцията, контрола на границите и облекчение на визовия режим, уточни Вежди Рашидов. България постоянно се е опитвала да бъде в помощ на разговора сред Европейски Съюз и Турция, добави той.

Председателят на Народното събрание акцентира, че връзките сред България и Турция са прелестни, построено е партньорство в разнообразни сфери и институциите им поддържат потребен разговор. Вежди Рашидов напомни, че преди месец направи публично посещаване в Република Турция отпред на българска парламентарна делегация. В диалозите си с ръководителя на Великото национално заседание Мустафа Шентоп, с президента Реджеп Тайип Ердоган и с външния министър успяхме да установяваме извънредно положителните връзки сред нашите две страни, означи той. Отношенията ни могат да бъдат дадени като образец за взаимно справяне с провокациите, уточни Вежди Рашидов и посочи, че съдействието сред парламентарните комисии е извънредно значимо.

Председателят на Комисията по вътрешни работи на Великото национално заседание на Република Турция Джелялеттин Гювенч акцентира, че двете страни имат общи проблеми и могат да ги вземат решение дружно в разговор и съблюдавайки правилата на добросъседство и другарство. Той означи положителното съдействие сред представители на другите институции на България и Турция и уточни, че в диалозите си в София е получил увещание за желанието за взаимна ползотворна работа в областта на вътрешната сигурност.

Джелялеттин Гювенч акцентира, че поддържа концепцията на ръководителя на Народното събрание Вежди Рашидов България да инициира среща сред Европейски Съюз и Турция по въпросите на миграцията, контрола на границите и облекчение на визовия режим. Той изрази вяра, че Европа ще чуе това предложение.

Председателят на Комисията по вътрешни работи на турския парламент благодари за сериозното отношение и съдействието на България в битката с тероризма.

По-рано турската парламентарна делегация беше приветствана в пленарната зала на Народното събрание.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР