България и Словения са от двете страни на крехкия регион

...
България и Словения са от двете страни на крехкия регион
Коментари Харесай

Радев: Да черпим опит от Словения за Шенген

България и Словения са от двете страни на нежния район на Западните Балкани. Много е значимо от тези две страни да има страни, които способстват за стабилността и сигурността на района, дават персонален образец в позитивното развиване на двустранните си връзки.

Това сподели президентът Румен Радев след диалозите с президента на Словения Борут Пахор, който е на публично посещаване в България по покана на президента.

Двамата президенти са разискали вероятностите на европейския план, проблемите към мигрантската рецесия, участието на България в Шенген и в еврозоната, за които имаме поддръжката на Словения.
По думите на президента Радев единствено поддръжка не е задоволителна, а би трябвало да почерпим от опита на Словения. За България са значими пътят, сполучливата формула и механизмът, по който да реализираме пълноправно и дейно участие, означи Радев.

Пахор дойде през вчерашния ден на летище София с първия полет на новата директна линия от Любляна. Радев благодари на словенския си сътрудник, че персонално е разкрил значимата авиолиния, която освен ще даде подтик на туризма, а е значима причина за развиването на икономическите връзки, както и за директната връзка сред двата народа.

В миг, в който за Балканския полуостров, за Западните Балкани от изключителна значимост е свързаността - транспортна, цифрова, енергийна, Словения и България дават извънредно добър образец в тази тенденция, уточни българският държавен глава.

Двете страни означиха положителния политически разговор, който президентът Радев дефинира като причина за развитите на връзките във всички области - стопанска система, обучение, просвета, туризъм, вложения.

Радев означи също, че за нас е от основна значимост опитът на Словения в постигането на един от най-високите темпове на стопански растеж в Европейски Съюз, в обезпечаването на висок стандарт и качество на живот на словенските жители, модела за привличането на задгранични вложения.

Като значим президентът Радев дефинира споделения от сътрудника му опит за помиряването с предишното. Словения потвърждава, че може да имаш напредък и да мислиш сполучливо за сегашното и за бъдещето, когато имаш помиряване с предишното, добави Румен Радев.

Миналата година двете страни означиха 25 години от установяването на дипломатически връзки. България и Словения са освен сътрудници и съдружници в границите на НАТО и на Европейски Съюз, само че споделяме и подобен исторически опит и обичаи, означи още президентът Радев.

От своя страна президентът Борут Пахор похвали българското председателство на Европейски Съюз в тежките по думите му времена за общността. Той открои опциите за задълбочаване двустранното икономическо съдействие, за което двамата президенти ще работят.

Разговаряхме за бъдещето на Европа, и двамата виждаме бъдещето за нациите и страните ни в по-свързана Европа, означи Пахор. За помиряването с предишното той сподели, че не трябва да се не помни, само че би трябвало да живеем с историята по този начин, че да се основава положително бъдеще за децата.

Словенският президент също означи, че двете страни са от двата края на комплицирания район на Западните Балкани, който желае да се причисли към НАТО и Европейски Съюз. Той открои още рисковете пред сигурността.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР