България и Русия ще си сътрудничат в редица сфери, сред

...
България и Русия ще си сътрудничат в редица сфери, сред
Коментари Харесай

Медведев: Изтребители винаги ще дойдат, важното е да дойде газът

България и Русия ще си сътрудничат в редица сфери, измежду които – и енергетиката, като това не слага под въпрос принадлежността на нашата страна към Европейски Съюз и НАТО, само че към момента има доста аспекти на двустранните връзки, които би трябвало доста да се подобрят. Това стана ясно от изявленията на министър председателите на двете страни Бойко Борисов и Дмитрий Медведев в Министерския съвет.

Още при започване на изявлението си съветският министър-председател акцентира, че разпорежда огромни очаквания на възобновената междуправителствена комисия, която би трябвало да се трансформира във формат за разискване на голям брой въпроси. „ Далеч не са всички страните в Европейски Съюз, в които такива комисии работят. Срещи сред съветското държавно управление и Европейска комисия не се организират – когато няма контакти, има подозрения и чувства, че единият не споделя всичко на другия”, разяснява Медведев.
Снимка: Ладислав Цветков
В тази връзка и той даде ясно да се разбере, че огромно развиване по тематиката „ Турски поток” през България” от тази аудиенция няма да произтече: „ За по-нататъшни съответни стъпки ще можем да приказва откакто ни бъдат дадени съответните гаранции – не от страна на България, а от страна на Европейска комисия, че в бъдеще този план няма да бъде провален”.
Борисов пред Медведев: На България ѝ се поставя да взе участие в газовия транспорт По думите му България има преимущества пред всички в района поради инфраструктурата си за транспорт на синьото гориво
Бойко Борисов уточни, че от прекъсването на „ Южен поток” „ Газпром” са понесли огромни вреди, които по-късно не са били отнесени към България точно поради упованията за продължаващо партньорство.



Той повтори тезата си от протоколните фрагменти при започване на срещата си с Медведев – че България желае да резервира натоварването на газопреносната си инфраструктура след предстоящото прекъсване на преноса към Турция след старта на „ Турски поток”.
Снимка: Ладислав Цветков
„ Искаме да останем с толкоз, с колкото сме в този момент. Ако има национални предатели, те са тези, които желаят вложенията ни в тази сфера да останат в земята и да ги пратим на скрап след време”, безапелационен беше Борисов.

Той акцентира, че упованието му е след завършването на газовия хъб страната ни да има достъп до от ден на ден източници на синьото гориво.
Медведев докара шефовете на „ Газпром ” и „ Росатом ” в София Алексей Милер и Алексей Лихачов са членове на формалната делегация, чака се да предложат съдействие на българската страна
И двамата министър председатели бяха безапелационни, че планът „ Белене” има бъдеще и е допустимо да се осъществя с съветска помощ. „ Хипотезата „ Руска АЕЦ” не съществува, имаме два български реактора”, безапелационен беше Борисов. По думите му от „ Росатом” са поели ангажимент дори и да не бъдат определени за строител, да спомагат с ноу-хау по плана.
Снимка: Ладислав Цветков
Той още веднъж съобщи, че има „ сили”, които употребяват визитата на Медведев, с цел да слагат въпроса за геополитическата ориентировка на страната ни – въпрос, който, по думите му, по никакъв метод не е на дневен ред.

Борисов означи, че „ Черно море е прелестно море, само че е тясно за военни действия” и прикани Русия и НАТО да седнат на масата за договаряния. Той съобщи, че „ най-малко още няколко години би трябвало да поддържаме съветските самолети в изтребителната авиация, до момента в който дойдат новите”.
Започна визитата на Дмитрий Медведев у нас (ВИДЕО) Руският министър председател сервира венец на Паметника на незнайния боец
Медведев отигра думите на Борисов, като сбито приключи проявата по следния метод: „ Изтребители постоянно ще дойдат, значимо е да пристигна газът и да работят електроцентралите”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР