България и Румъния ще търсят нови възможности за насърчаване на

...
България и Румъния ще търсят нови възможности за насърчаване на
Коментари Харесай

България и Румъния ще търсят нови възможности за насърчаване на местните земеделски производители

България и Румъния ще търсят нови благоприятни условия за поощряване на локалните аграрни производители. Те ще си сътрудничат в областта на отбрана на продуктите и географските наименования. Това стана ясно по време на среща сред заместник-министъра на земеделието, храните и горите Георги Събев и държавния секретар на Министерството на земеделието и развиването на селските региони на Румъния Аурел Симион.

„ Подходът Водено от общностите локално развиване (ВОМР) спомага освен за развиването на районите, само че и за производството и популяризирането на обичайни локални артикули. Вярвам, че съдействието по метода ЛИДЕР може да се усъвършенства още повече ", безапелационен бе заместник-министър Събев. Той акцентира, че потребен инструмент в тази област е активността на локалните инициативни групи (МИГ) от двете страни, които интензивно да работят по запазване и запазване на обичайни локални артикули.

Обсъдена беше концепцията за основаване на взаимен българо-румънски фонд, който да насърчи съдействието сред МИГ от България, Румъния, Хърватия и Словения. Целта му е да бъдат засилени икономическите, културните и обществените връзки в района.

Друга дискутирана тематика бе организацията на двустранен интернационален конгрес по ВОМР, включващ конференция и ревю на производители от териториите на локални инициативни групи от България, Румъния и други страни от Европейски Съюз. Предвижда се той да се организира в градовете Констанца и Бургас при започване на месец октомври.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР