България и Румъния са страните в ЕС с най-голям дял

...
България и Румъния са страните в ЕС с най-голям дял
Коментари Харесай

Всеки пети в ЕС е застрашен от бедност, най-много са рисковите в България и Румъния

България и Румъния са страните в Европейски Съюз с максимален дял от популацията изложен на беднотия и материални ограничения. Това сочат последните данни на Евростат, съгласно които двете страни са измежду четирите в Европейски Съюз с повече от една четвърт от популацията изложено на риск от беднотия: Румъния (35,8 %), България (33,6 %), Гърция (27,5 %) и Испания (27,0 %).

Един от всеки пет души в Европейски Съюз е заплашен от беднотия. През 2020 година 96,5 млн. души в Европейски Съюз са били изложени на риск от беднотия, което съставлява 21,9% от популацията.

В отчета са показани няколко констатации от по-подробната публикация „ Statistics Explained ” за изискванията на живот в Европа.

През 2020 година в Европейски Съюз е имало 75,3 млн. души, изложени на риск от беднотия, 27,6 млн. души са били в тежко материално и обществено състояние, а 27,1 млн. души са живели в домакинство с ниска активност на труда.

Сред 96,5 млн. поданици в Европейски Съюз, които са били изправени пред риск от беднотия, към 5,9 млн. души (1,3% от общото население) са живели в семейства, изпитващи по едно и също време и трите условия за беднотия (риск от беднотия, тежко материално и обществено лишаване и живеещи в домакинство с доста ниска активност на труда).

Най-ниските дялове на хората, изложени на риск от беднотия, са регистрирани в Чехия (11,5 %), Словакия (13,8 %), Словения (14,3 %), Нидерландия (15,8 %) и Финландия (15,9 %).
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР