България и Румъния са постигнали споразумение с Австрия за частично

...
България и Румъния са постигнали споразумение с Австрия за частично
Коментари Харесай

България и Румъния с частичен Шенген през март. Виена: Говорене за пълноправно членство е спекулация

България и Румъния са постигнали съглашение с Австрия за отчасти влизане в Шенген с въздушния трафик и пристанищата на март, 2024 година, съобщава румънският вестник  “Адеварул “.

 

Информацията към момента няма удостоверение от български източници. 

 

Според изданието решението към този момент е взето след няколкоседмични договаряния сред Румъния, България и Австрия. До два дни следва гласоподаване, което ще удостовери съглашението в Комитета на непрекъснатите представители в Европейски Съюз (Корепер).

 

В сряда вечерта Министерството на вътрешните работи на Румъния заяви, че е постигнало политическо споразумениес австрийското и българското министерство за разширение на Шенгенското пространство с Румъния и България с въздушни и морски граници от март 2024 година

Това разкри уеб сайтът " Digi24 ".

 

Влизането в Шенгенското пространство ще бъде поетапно - първо с въздушните и морските граници, последвано от договаряния през годината за влизане в зоната за свободно придвижване и за сухопътните граници.

 

" На 23 декември 2023 година Министерството на вътрешните работи на Румъния реализира политическо съглашение с партньорските министерства на Австрия и България по отношение на разширението на Шенгенското пространство с Румъния и България и използването на достиженията на правото от Шенген в Румъния и България по въздушните и морските граници от март 2024 година, както и разискването през 2024 година на използването му по сухопътните граници в тясна връзка с обезщетителните ограничения за усилване на граничния надзор и използването на Дъблинското съглашение.

 

В сходство с това на 26 и 27 декември по дипломатически канали, сред министерствата на вътрешните работи, министерствата на външните работи, в това число на ниво дипломатически задачи, упълномощени към Европейски Съюз, се организираха разисквания на плана за решение на Съвета за правното включване на това политическо съглашение. Тези разисквания ще продължат и на 28 декември 2023 година

 

Министерството на вътрешните работи на Румъния благодари на Европейската комисия и испанското председателство, както и на Министерство на вътрешните работи Австрия и Министерство на вътрешните работи България за градивните полемики, довели до политическото съглашение от 23 декември за достъпа на Румъния и България до Шенгенското пространство.

 

" Еър Шенген може да пристигна бързо за Румъния и България. Тази позиция изрази австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер пред в. “Куриер ”.

Австрия към този момент е единствената в Европейски Съюз, която блокира присъединението на двете източноевропейски страни към Шенген. По думите на Карнер сега съвсем няма пълноправни членки на зоната за свободно пътешестване - множеството страни въвели още веднъж граничния надзор със прилежащите.

 

Според Карнер за София и Букурещ би трябвало да се обмисли в началото присъединението единствено по въздушен път в Шенген, защото при летенето няма проблеми с незаконната миграция. Министърът разкрива, че се чака предложение от Европейска комисия за осъществяване на този проект. Той е угрижен за опазването на външната граница на Европейски Съюз, усилването на граничния надзор по сухопътните пътища сред България и Румъния и гарантирането, че двете страни одобряват и търсещи леговище, за които дават отговор като страни по външните граници.

 

“Ако това се случи, тогава еър Шенген може да се случи бързо. Говоренето за пълноправно участие е чиста нечиста сделка ”, декларира Карнер. Той добавя, че е имал диалози с Румъния и България по тематиката.

 

Министърът дефинира Пакта на Европейски Съюз за убежището и миграцията като “стъпка в вярната посока ”. В момента се преглеждат подробните оферти. Все още не е реализирано единодушие във връзка с концепцията процедурите да се правят отвън Европейски Съюз в сигурни трети страни.

 

Карнер не е удовлетворен от обстановката с даването на убежища в Австрия, макар че има внезапен спад в молбите тази година: “Страната към момента е прекомерно тежко обременена ”.

 

“Подходът на Австрия е много рисков, тъй като, като се изключи че слага условия, които не участват в Шенгенското съглашение, тя се пробва да ни тласне към недопустим път, а точно - да влезем в зоната за свободно придвижване на Европейски Съюз на два стадия - първо въздушен, а по-късно и сухопътен Шенген. Това по никакъв метод не оправдава този метод, като се има поради, че даже най-взискателните до неотдавна страни, а точно Нидерландия, към този момент нямат никакви забележки нито против Румъния, нито против България ”, опонира румънският евродепутат Еуген Томак.

 

Румънският министър председател Марчел Чолаку разгласи публично  постигането на съглашение за присъединение на Румъния към Шенгенското пространство.

“От март идната година Румъния ще се възползва от преимуществата на включването си в европейското пространство на свободно придвижване по въздух и море “, се споделя в изказване на Марчел Чолаку.

Премиерът разгласи, че е реализирано съглашение за присъединение на два стадия.

 

“След 13 години Румъния най-сетне ще влезе в Шенген! Имаме политическо единодушие по този въпрос! От март идната година румънците ще се възползват от преимуществата на Шенгенското пространство по въздух и море. Също по този начин съм уверен, че през 2024 година ще приключим договарянията и за сухопътната граница “, сподели Чолаку във Facebook, представен от “Адеварул “.

 

В друга обява на изданието се споделя, че България и Румъния би трябвало да влязат и по суша евентуално през 2025 година, само че не е несъмнено, че това ще стане по едно и също време.

 

След последното съвещание на Европейския съвет в Брюксел министър председателят Николай Денков съобщи, че България упорства да се създаде и гласоподава проект с ясни периоди за влизането на България в Шенген, с цел да не се постанова при всеки стадий страните от Европейски Съюз да гласоподават.

В случай на двуетапно присъединение един от сюжетите е Румъния да влезе пълноценно в Шенген преди България, твърди " Адевърул ".

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР