България и Румъния продължават заедно в усилията си да се

...
България и Румъния продължават заедно в усилията си да се
Коментари Харесай

Премиерите на България и Румъния се увериха, че продължават заедно към Шенген

България и Румъния не престават дружно в напъните си да се причислят към Шенгенското пространство. Те се надяват това да се случи по време на испанско председателство на Съвета на Европейския съюз до края на тази година ". Около това се сплотиха министър председателите на двете страни акад. Николай Денков и Йон-Марчел Чолаку в телефонен диалог през днешния ден, заяви държавната осведомителна работа.

Двамата министър председатели се единомислещи, че подобряването на свързаността сред двете страни е общ приоритет. Тя включва строителството на нов мост на Дунав при Русе-Гюргево, както и стартирането на фериботна връзка сред двата бряга на реката, която да облекчи трафика до построяването на новата инфраструктура.

Румънският министър председател е приветствал предлагането на българския си сътрудник да се укрепи и тристранното съдействие по връзката юг - север в границите на самодейността " Три морета ". Става дума за трасето Александруполис - Бургас - Варна - Констанца, което има голям капацитет за развиване в областта на енергетиката, превоза, търговията, осведомителните технологии. " Ако успеем да осъществяваме този план, връзките сред Гърция, България и Румъния " ще преминат на качествено ново равнище ", означи акад. Николай Денков.

България и Румъния ще продължат да си сътрудничат тясно във връзка с риска от замърсяване на Черно море поради експанзията на Русия в Украйна. Те следят индикаторите на морската вода и непрестанно обменят информация. В същото време са решени да се опълчват на злонамерените опити за преекспониране на казуса, което може да заплаши летния туристически сезон в двете страни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР