България и Румъния приеха съвместна декларация в рамките на заседанието

...
България и Румъния приеха съвместна декларация в рамките на заседанието
Коментари Харесай

България и Румъния декларират колко са важни енергийните доставки по оста Север-Юг

България и Румъния одобриха взаимна декларация в границите на съвещанието на държавните управления в Букурещ. В документа се показва волята на двете страни да засилят съдействието си в сфери, които изискват съгласувани старания и общи начинания по двустранни, районни, европейски, евроатлантически и интернационалните тематики.

Предвижда се усилване на съдействието във всички секторни области от общ интерес, с акцент върху превоза и енергетиката, районното развиване, туризма, културата, образованието, опазването на здравето и селското стопанство.

В декларацията се отбелязва смисъла на диверсификацията на енергийните доставки по оста Север-Юг, както и уговорката за довеждане докрай на газовата компресорна станция Podisor и обезпечаването на оптимални условия за действието на газовата връзка България-Румъния. Предвижда се да се продължат положителните практики при осъществяването на Програмата за трансгранично съдействие в границите на бъдещия финансов интервал.

Двете държавни управления приветстват открития през 2018 година контролно-пропускателен пункт " Добромир - Крушари ", който дружно с Граничен контролно-пропусквателен пункт " Кайнарджа - Липница " подкрепя свързаността сред двете страни.
Изтъква се и по този начин смисъла на Южния газов кулоар и построяването на изчезналата инфраструктура в Югоизточна Европа, в това число на междусистемната газова връзка сред Гърция и България, която е от геостратегическо значение за диверсификация на доставките на газ в района.

В декларацията се приветства основаването на районни газоразпределителни центрове в подтекста на европейските цели за основаване на интегриран паневропейски газов пазар, ориентиран към възстановяване на сигурността на доставките и диверсификация на източниците на природен газ.

България и Румъния потвърдиха ангажираността си по отношение на дебата за бъдещето на Европа. Двете страни са подготвени да подсигуряват вътрешната сигурност на Европейския съюз посредством подсилване на външните му граници. Те акцентират, че бързото присъединение на Румъния и България към Шенгенското пространство ще способства доста за задачата.

Двете страни показаха подготвеност да засилят съдействието и координацията в границите на Европейския съюз и НАТО, както и двустранното съдействие в региона на защитата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР