България и Румъния обединяват пазарите си на електроенергия на 27

...
България и Румъния обединяват пазарите си на електроенергия на 27
Коментари Харесай

Играчите на борсата за ток вече ще могат да търгуват и през Румъния

България и Румъния сплотяват пазарите си на електрическа енергия на 27 октомври, което значи, че борсовите играчи ще могат да търгуват размери за доставка на идващия ден непосредствено на Север, както това към този момент се случва на Юг, през Гърция и Италия.

Приключили са тестванията по какъв начин ще сработят системите за търговия, следва да се види по какъв начин пазарното обединяване ще се отрази върху цените на електрическата енергия в България, защото търговците ще имат доста по-голям избор за покупко-продажби и повече конкуренция.

Според работодателите пазарното обединяване с Гърция също има пръст в повишението на цените у нас, защото по-евтината българска сила се изнася и търговците осъществят облаги, а поради огромното търсене цената ѝ пораства и вътрешните консуматори страдат. Традиционно цените на тока на Север са по-ниски от тези на Юг, само че не и в сегашната обстановка на енергийна рецесия.

Пазарното обединяване сред България и Румъния се извършва от операторите на пазара на електрическа енергия и от операторите на електропреносните системи на двете страни. От наша страна това са " Българската самостоятелна енергийна борса " и " Електроенергийният систематичен оператор ", а от румънска - - платформата ОПКОМ (OPCOM) и операторът " Транселектрика " (CN Transelectrica).

Така България уголемява присъединяване си на Единния европейски пазар ден напред – SDAC, който разпределя ограничавания трансграничен метафоричен потенциал по най-ефективния метод. Свързват се пазарите на електрическа енергия на едро от разнообразни зони, посредством общ логаритъм. Едновременно се регистрират и рестриктивните мерки за трансграничен потенциал, с цел да се обезпечи в оптималната степен общественото богатство в обхванатите европейски страни.

Интегрираният пазар " ден напред " усилва общата успеваемост на търговията, като предизвиква конкуренция, усилва ликвидността и дава опция за пълноценно потребление на ресурсите за произвеждане на електрическа енергия в цяла Европа, показват от " Електроенергийния систематичен оператор ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР