България и Румъния могат да кандидатстват за допълнително финансиране за

...
България и Румъния могат да кандидатстват за допълнително финансиране за
Коментари Харесай

ЕК предоставя на България и Румъния 85 млн. евро за охраняване на границите

България и Румъния могат да аплайват за в допълнение финансиране за разширение или модернизиране на съществуващите системи за наблюдаване на границите, за закупуване на транспортни средства, в това число с термовизионно съоръжение, за закупуване на оперативно съоръжение като камери за засичане на придвижвания и термовизионни камери, както и създаване или модернизиране на системи, заяви Българска национална телевизия.

Еврокомисията заяви през днешния ден, че слага началото на ново финансиране в размер на 85 милиона евро по линия на инструмента за ръководство на границите и за визите (ИУГВП) за интервала 2021—2027 година за подсилване на националните качества по външните граници на Европейски Съюз.

Брюксел сложи през днешния ден началото на две рамки за съдействие с България и Румъния в региона на ръководството на границите и миграцията. През март 2023 година Еврокомисията стартира пилотни планове за бързи процедури в региона на убежището и връщането. Фокусът на новините планове ще бъде подложен върху:

поддръжка за засилени ограничения в региона на ръководството на границите, убежището и приемането, системата за връщане и засиленото полицейско съдействие в Шенгенското пространство;започване на подготовката за осъществяване на Новия пакт за миграцията и убежището в България и Румъния, по-специално във връзка с националните проекти за осъществяване.

От 31 март тази година контролът по вътрешните въздушни и морски граници на България и Румъния ще бъде отстранен. Европейска комисия предлага дейности за по-нататъшно подсилване на съдействието сред страните членки, да вземем за пример в региона на полицейското съдействие, за справяне със обвързваните трансгранични провокации.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР