България и още около 14 държави се обединяваме около позицията,

...
България и още около 14 държави се обединяваме около позицията,
Коментари Харесай

Министър Христов: България и още 14 държави са за динамичен таван на цената на газа

България и още към 14 страни се сплотяваме към позицията, че би трябвало да има динамичен таван на цената на газа и да се реализира ценово ниво в порядъка сред 150-160 евро, само че нямаме консенсус с останалите страни. Това сподели служебният министър на енергетиката след изключително съвещание на енергийните министри в Брюксел.

По неговите думи отпред на другата група са Нидерландия и Германия, които считат, че не би трябвало да има ограничавания или, в случай че има, трябва да са високи, тъй че да не се задействат на процедура.

" Това са страни, които имат или изгода от търговията с газ и надлежно високите цени, или изпитват остра потребност от газ ", поясни той. Според него с позицията на България се борим за стабилизирането на пазара на природен газ. Христов беше безапелационен, че Европа не би трябвало да заплаща повече, в сравнение с всички останали потребители по света. 

В рамките на днешното изключително съвещание на Съвета на Европейски Съюз " Транспорт, телекомуникации и енергетика ", част " Енергетика “, още веднъж не бе реализирано съглашение по отношение на смяната в механизма за корекции на газовия пазар.

" Европейската комисия и Президентството работят интензивно в посока намиране на компромис ", акцентира още енергийният министър. Правителството се стреми към диверсифициране на доставките на природен газ за страната. 

Христов установи, че към този момент са направени стъпки в тази посока с визитата на президента Румен Радев в Турция.

" От турска страна са подготвени да разискват дълготрайно съдействие за доставки на природен газ, в това число и опазване на потенциал на техния терминал ", заключи енергийният министър. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР