България и още 18 държави от Европейския съюз започват Covid

...
България и още 18 държави от Европейския съюз започват Covid
Коментари Харесай

Старт на ваксинирането в още 18 държави в ЕС

България и още 18 страни от Европейския съюз стартират Covid имунизация на популацията си през днешния ден, съобщи БНР. Някои страни не дочакаха формалният старт на евро акция та за имунизиране.

Унгария имунизира медицинските служащи ден по-рано, а Словакия също разгласи, че е към този момент е почнала приложението на препарата на " Пфайзер " " Бионтех ". Същото направи и Германия, където имунизацията получи 101 годишна жена от старешки дом в провинция Саксония-Анхалт.

От домовете за възрастни хора стартира акция та и в Испания. Следващата съществена група в акция та са медиците на първа линия.

Утре, на 28 декември, ще бъдат сложени първите ваксини в Белгия, Люксембург и Латвия, а на 30 декември - в Ирландия. Нидерландия е насрочила имунизацията за първата седмица на януари.

Всяка страна е получила идентична първа партида от имунизациите.

Навсякъде предпочитаните групи, като цяло, са едни и същи -  жителите на домовете за възрастни хора и медицинския личен състав. По-широка доброволна имунизация в страните от Европейския съюз не се чака да стартира преди април следващата година.

Председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен уточни във видеообръщение, че обявените дни на имунизацията са исторически миг, който демонстрира единството, солидарността и силата на Съюза.

Основният център на произвеждане на имунизацията на " Пфайзер " в Европа сега е фармацевтичният цех на компанията в Белгия. Засега Европейската комисия е сключила шест контракта: с " Пфайзер " и " Бионтех ", " Астра Зенека ", " Санофи " - " Глаксо-Смит-Клайн ", " Джонсън и Джонсън ", " Кюрвак " и " Модерна ".

Същевременно основателят на първата утвърдена в света ваксина против ковид а професор Угур Шахин съобщи, че компанията " Бионтех " възнамерява да стартира произвеждане на имунизацията в Турция.

Германският академик съобщи това в изявление пред турски ефирен канал. Професор Шахин и брачната половинка му са потомци на турски емигранти в Германия.

Англия, която първа стартира Covid имунизацията, ще пусне имунизацията на Оксфордския университет и компанията „ Астра Зенека “ от 4 януари, оповестява Ройтерс. Компанията, която създаде препарата, счита, че той ще е ефикасен против новия вариант на вируса, открит за първи път на Острова.

А Европол предизвести за заплаха от измами с подправени ваксини против ковид а поради голямото търсене. Службата дава за образец дейни опити за продажби в обществените мрежи.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР