България и още 15 страни от ЕС правят предприятие за

...
България и още 15 страни от ЕС правят предприятие за
Коментари Харесай

България и още 15 страни от ЕС с общ проект за суперкомпютър

България и още 15 страни от Европейски Съюз вършат дружество за основаване на европейски суперкомпютър.

В плана ще бъдат вложени 1 милиард евро.

Това ще е гражданска война в медицината, сигурността, превоза, разгласи еврокомисарят по цифровата стопанска система и цифровото общество Мария Габриел при откриването в София на интернационалната конференция "Формиране на цифровото бъдеще на Европа ".

Премиерът Бойко Борисов приветства самодейността на Европейската комисия за основаването на център за цифрови технологии и изрази удовлетворение от присъединяване на България в осъществяването на проектите за основаване на европейски суперкомпютър.

Неслучайно водещите стопански сили в света - Япония, Съединени американски щати, Китай, имат суперкомпютри. Неслучайно от там стартира да се приказва за градски превоз, авиотранспорт без човешка интервенция в него. Това може да се прави единствено със специфична инфраструктура, псчи Борисов.

Китайски суперкомпютър е най-бързият в света

Доволен съм от решението на Европейска комисия да вложи 1 милиарда евро за подготовката на Европа за тази извънредно конкурентна среда в тази сфера, тъй като на доста места бяха демонстрирани коли без водачи, само че разбирате каква мощна процесорна система би трябвало да ги ръководи – целия трафик, а сега всичко това е надалеч от тази действителност.

В сферата на сигурността всеки ден се сблъскваме с хакерски атаки, даже със сегашните ни системи не можем да осигурим надеждна отбрана, освен в България, приказвам за целия Европейски Съюз, сподели министър председателят.

За да развиваме своите технологии в областта на сигурността, самата тя би трябвало да е предпазена, другояче става проблем и дава опция на терористите да вършат чудеса в тази сфера, сподели още той.

Борисов означи, че България има своите големи обичаи във високите технологии.

"Докато някои страни към този момент имат супермашини и суперкомпютри, технологии и галактически стратегии, ние на Балканите занапред правихме пречиствателни станции, за първи път строяхме автомагистрали, има още страни на Балканите, които нямат една цяла автомагистрала. Но имаме обичаи, виждате Джон Атанасов, десетките деца, които се връщат със златни медали по математика и физика, тъй че имаме голям капацитет.

С водещото начало на Германия, Франция като високотехнологични, можем да се обединим да вложим пари и да се върнем назад до 4-ото място, където сме били, в този момент сме отвън 10-то. В идващите години стопанските системи, които разполагат със суперкомпютри внезапно ще надминат останалите ", сподели Борисов.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР