България и Мароко активно си сътрудничат и работят през последните

...
България и Мароко активно си сътрудничат и работят през последните
Коментари Харесай

Борисов: ​България и Мароко активно си сътрудничат в сферата на сигурността​

България и Мароко интензивно си сътрудничат и работят през последните няколко месеца в областта на сигурността, изключително по тематиките тероризъм и миграция. Това сподели българският министър председател Бойко Борисов на конференция в Министерския съвет в мароканската столица Рабат след подписването на Административно съглашение към Спогодбата за обществена сигурност.


Борисов уточни, че се регистрира с към 30 на 100 растеж в стокооборота сред двете страни, който се образува най-много поради комерсиалните връзки в строителството, фармацията, храните и торовете.

" Има добър стокообмен и се надявам, че със споразуменията, които подписахме през днешния ден и в обществената сфера, ще дадем по-голям подтик в идващите месеци в бизнес връзките, добави Борисов.

Българският министър председател посочи, че бронежилетките, които носят служителите на реда и армията в Мароко, са създадени в България. Той осведоми, че е показал пред мароканските си сътрудници и опциите на военно-промишления комплекс на България.

Бойко Борисов насочи покана към премиера на Мароко Саад Еддин Ел Отмани да посети страната ни при започване на идната година, с цел да може да се показват опциите за съдействие във военно-промишлената и в други сфери.

Бойко Борисов съобщи, че Мароко е " входна врата към Африка и стои извънредно устойчиво ". Той посочи, че крал Мохамед VI поставя големи старания в тази посока. По думите му България стои по същия метод на Балканите и в Европа.



Министър-председателят на Кралство Мароко означи, че е удовлетворен от визитата на българския министър председател и съпътстващата го делегация, тъй като това ще спомогне за развиването на двустранните връзки. Той посочи, че по време на това посещаване е открита обща политическа воля за това развиване, открити са и сходни позиции по редица районни и интернационалните проблеми.

Мароканският министър председател регистрира, че към този момент е направена пътна карта за бъдещото развиване на двустранните връзки в политическата, икономическата, обществената, културната и други области. Той благодари на българския министър председател за съпътстващата го делегация, изключително от бизнес средите, тъй като тя сега взе участие на бизнес конгрес в Казабланка и установя директни контакти със своите марокански сътрудници.

Саад Еддин Ел Отмани приветства решението за основаването на смесена комисия сред българския и мароканския бизнес, която ще работи по планове освен в двете страни, само че и в Африка.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР