България и Македония имат много общи исторически моменти и личности

...
България и Македония имат много общи исторически моменти и личности
Коментари Харесай

Никола Димитров: Без взаимна почит България и Македония не могат да бъдат близки

България и Македония имат доста общи исторически моменти и персони и това е хубаво, причина за непосредственост е, а не за спорове. Това сподели в изявление за БТВ министърът на външните работи на Република Северна Македония Никола Димитров.

По думите му без взаимна респект двете страни не могат да бъдат близки.

Той разяснява и смяната на името на страната. "Заради името бяхме заключени в чакалнята на НАТО и Европейски Съюз и по тази причина намерихме метод да променим това, само че ние си оставаме същите като еднаквост – ние отново сме македонци ", сподели Димитров.

Македония публично смени своето име на Северна Македония. Гръцкият парламент ратифицира протокола за присъединение на страната към НАТО. Спорът сред Атина и Скопие за името на Македония спъваше опитите ѝ да се причисли към Европейски Съюз и НАТО.

Македонският външен министър разяснява и идните президентски избори в Северна Македоняи и споменаването на името му като участник в тях. "Чест е за мен, че името ми се загатва за претендент за президент. Това е виновна работа ", сподели Димитров.

Президентските избори са на 21 април. Ролята на президента в Македония е най-вече церемониална, той подписва признатите от Народното събрание закони и е главнокомандващ въоръжените сили.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР