България и Косово са близки съседи, така че има много

...
България и Косово са близки съседи, така че има много
Коментари Харесай

Има огромен потенциал за сътрудничество в областта на земеделието между България и Косово

„ България и Косово са близки съседи, тъй че има доста огромен капацитет за търговски връзки в региона на земеделието, който не е употребен. Имаме общ интерес това да се промени, имаме и политическата воля и желание да го създадем, като съдействието ни бъде сложено на постоянна и работеща дълготрайна основа. “

Това разгласи заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев по време на среща с Н. Пр. Хаджи Байрактари, ексклузивен и пълномощен дипломат на Република Косово в Република България.

„ Агрономическата просвета и процедура оферират доста благоприятни условия, в които можем да изградим сполучливи форми на съдействие. Има артикули, които Косово не създава и такива, които Косово създава, само че не са доста типични в нашата страна, и това може да е добра насочна точка за усилване на комерсиалния ни стокообмен. България има доста добре развита просвета в бранша на питателните технологии и агрономството и можем да сме потребни на сътрудниците в Косово по този начин, че да спомагаме младежите там да получат високо равнище на подготовка в тези области “ , акцентира заместник-министър Йоцев.

Посланик Байрактари съобщи от своя страна, че макар позитивния тренд на комерсиалния оборот от последната година сред двете страни, е належащо разрастване на всички вероятни полета за съдействие в региона на земеделието . Двете страни показаха подготвеност и да прегледат и обсъдят оферти план на двустранен меморандум в региона на земеделието .

Заместник-министър Йоцев уточни още, че България може да е потребна и с опита си от предприсъединителния интервал както с достиженията, по този начин и с грешките, от които Косово може да се поучи по своя път към общото европейски семейство.

На срещата участваха и представители на Българо-албанската комерсиална камара, които осведомиха за идно осъществяване на огромен стопански конгрес през януари 2024 година, като насочиха покана към министерството за присъединяване в него, като начален фокус на декларираната воля за създаване на устойчиво комерсиално съдействие сред двете страни.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР