България и Китай ще засилят сътрудничеството и търговията със селскостопански

...
България и Китай ще засилят сътрудничеството и търговията със селскостопански
Коментари Харесай

България и Китай ще засилят сътрудничеството и търговията със селскостопански и хранителни продукти

България и Китай ще засилят съдействието и търговията със селскостопански и хранителни артикули . Това стана ясно по време на среща на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и заместник-директора на Комитета по земеделие и въпросите на селските региони на Китайската национална политическа консултативна конференция Ци Джала , в Министерство на земеделието и храните. На срещата участваха заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева и изключителният и пълномощен дипломат на Китайската национална република в Република България Н. Пр. господин Дун Сяодзюн, оповестиха от ведомството. 

„ Двустранните ни връзки постоянно са били положителни, имам вяра че партньорството ни в бранш „ Земеделие “ ще продължи да се задълбочава и развива “ , разгласи министър Вътев.

Среща. Снимка: Министерство на земеделието и храните

Двете страни подчертаха значимата роля на Центъра за поощряване на съдействието в региона на селското стопанство сред Китай и страните от Централна и Източна Европа, който беше основан през 2015 година в София. Заместник-министър Георгиева подчертава, че той развива извънредно дейна активност и свързва разнообразни бизнеси сред Китай и ЦИЕ .

„ Центърът подхваща разнообразни начинания, свързани с привличане на млади фермери и бизнесмени, за трансфер на познания, реализация на новаторски планове в региона на селското стопанство, кръговата и био стопанска система, напояването, както и решения за справяне с хранителни боклуци “ , разясни Таня Георгиева.

Среща. Снимка: Министерство на земеделието и храните

Според Ци Джала през последните години се следят положителни резултати при съдействието на България и Китай в разнообразни области, само че изключително ползотворни в региона на селското стопанство .

„ България е водеща страна в земеделското съдействие сред страните Китай и ЦИЕ “ , съобщи той.

По време на срещата китайската делегация изрази предпочитание да има обмяна на опит в региона на селското стопанство и практиките на Европейския съюз /ЕС/.

„ Това е доста значима тематика за Китай, защото ние имаме население от 1,4 милиарда души и 18 милиарда дка земя, която би трябвало да използваме по добър метод “ , разясни заместник-директорът на китайския Комитет по земеделие.

Заместник-министърът изясни, че от 2014 година насам европейската политика в региона на селското стопанство със обилни темпове работи по своите зелени практики . От тази година задачите и уговорките, които се разпореждат към фермерите в целия Европейски Съюз са доста амбициозни. Очакванията към земеделските стопани са да имат огромен принос към реализиране на общите цели за понижаване на парниковите излъчвания , използването на препарати за растителна отбрана и антимикробни средства.

„ Преминаването на едно по-високо равнище в земеделието е обвързвано освен с застраховане на продоволствената сигурност, само че и с грижа и към естествените запаси и здравето на хората. Изправени сме пред голям брой провокации на национално равнище за използването на новите способи в региона на първичното произвеждане и преработката “ , акцентира заместник-министър Георгиева.

Тя посочи, че за бързия трансфер на познания и нововъведения в практическата просвета Министерство на земеделието и храните разчита на Селскостопанска академия, научните институти и Национална работа за препоръки в земеделието.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР