България и Кипър ще си сътрудничат в Антарктида. Това съобщи

...
България и Кипър ще си сътрудничат в Антарктида. Това съобщи
Коментари Харесай

Проф. Пимпирев: България и Кипър ще си сътрудничат в Антарктида

България и Кипър ще си сътрудничат в Антарктида. Това заяви проф. Христо Пимпирев, шеф на Българския антарктически институт.

По покана на Н.Пр. Христо Георгиев на 12 април 2018 година в Кипър гостува проф. Христо Пимпирев.

Вечер, отдадена на българската антарктическа стратегия, се организира в зала " Мелина Меркури " в Никозия във връзка българското европредседателство.

Специалната галерия с снимки на българските полярници от Ледения континент, филмът за живота на българската експедиция и лекцията на проф. Пимпирев пред многочислената българска общественост, непознати дипломати и представители на Министерството на културата и образованието на Кипър, минаха при огромен интерес и с доста въпроси.

По време на визитата си в кипърската столица проф. Пимпирев се срещна с непрекъснатия секретар на Министерството на културата и образованието госпожа Егли Панделаки и с ректора на Университета на Кипър проф. Константинос Христофидес и бе контрактувано в най-скоро време да бъде подписано съглашение за съдействие в полярните райони сред Университета на Кипър и Българския антарктически институт. Проф. Христофидес се срещна с българската антарктическа стратегия и изяви предпочитание учени от университета и персонално той като физик да посетят и работят на българската полярна база през идния антарктически сезон.

Това ще бъдат първите кипърски учени, които ще посетят Ледения континент. С построената до момента инфраструктура и плануваната научна лаборатория българската база се трансформира в притегателно място за взаимни проучвания на учени освен от полярните страни, само че и от страни, на които можем да помогнем с нашия опит да стартират антарктическа активност. Така България се затвърждава като районен център за антарктически проучвания както на Балканския полуостров, по този начин и в Югоизточна Европа. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР