България и Израел могат да си сътрудничат в сферите на

...
България и Израел могат да си сътрудничат в сферите на
Коментари Харесай

Министър Пулев: С Израел можем да си сътрудничим в сферите на изкуствения интелект, дълбокотехнологичните иновации и киберсигурността

България и Израел могат да си сътрудничат в сферите на изкуствения разсъдък, киберсигурността и дълбокотехнологичните нововъведения. Това стана ясно на среща сред министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев и министърът на нововъведенията, науката и технологиите на Израел Офир Акунис. Тя се организира в израелския парламент - Кнесет, в Йерусалим.

Двамата министри разискаха и подписването на меморандум за отбрана на вложенията и поддръжка на начинания за нововъведения, галактически технологии и изкуствен интелект, с който да затвърдят двустранните стопански връзки сред двете страни.

Министър Акунис изрази желанието си за укрепване на съдействието с България точно в региона на науката, както и в размяната на студенти. Пулев от своя страна посочи, че страната ни е в топ 3 на всяко интернационално съревнование по физика, математика и компютърни науки.

Министър Пулев срещна сътрудника си с първия по рода си Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии в Източна Европа - INSAIT. „ Институтът е основан у нас в партньорство с два от водещите софтуерни университети в света - швейцарските политехники ETH Цюрих и EPFL, Лозана, и работи в тясно съдействие с израелския първокласен университет Технион ". Пулев показа, че две седмици по-рано лекция в Института е изнесъл проф. Еран Яхав (преподавател в Технион), който е и член в Надзорния съвет на INSAIT. Той уточни още, че от Института имат достойнството да работят и с носителя на нобелова премия за химия и мотор на израелската стартъп гражданска война проф. Дан Шехтман. Той беше и специфичен посетител на формалното разкриване на INSAIT преди близо година.

Министърът на нововъведенията и растежа уточни, че България може да се трансформира в районен хъб за потока на цифрова информация от Азия, като страната ни е основна за нейния транспорт. „ С държавното управление на Съединени американски щати подписахме декларация, която цели да усъвършенства качеството на цифровата инфраструктура в България с фокус върху киберсигурността. На равнище страни там сме се обединили към една обща основна позиция по отношение на 5G сигурността ", сподели още той. Министърът акцентира, че България има потребност от благонадежден стратегически сътрудник, който да поддържа самодейността за идно развиване на кабелната система за транспорт на данни в Черно море.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР