България и Испания имат отличен политически диалог, който се гради

...
България и Испания имат отличен политически диалог, който се гради
Коментари Харесай

Радев в Мадрид: България и Испания имат отличeн политически диалог

България и Испания имат отличен политически разговор, който се гради на взаимно доверие, и това е солидна основа за развиване на двустранните връзки. Това съобщи президентът пред публицисти в Мадрид. Президентът Румен Радев е на посещаване в Кралство Испания по покана на Негово Величество крал Фелипе VI. Това е първото посещаване на български държавен глава в Испания за последните 23 години. „ Приемам поканата към български президент да посети за първи път Испания след 1999 година като знак за упоритостта и на двете страни да развиват своите връзки доста по-интензивно “, акцентира президентът.

В Мадрид президентът Радев беседва с министър-председателя Педро Санчес и с ръководителя на Конгреса на депутатите на Кралство Испания Меричел Батет. Партньорството в енергетиката, стопанската система и сигурността, както и рисковете за Европа, които произтичат от войната в Украйна, бяха акценти на двете срещи. Обща бе позицията, че превъзмогването на многочислените провокации, пред които са изправени страните членки на Европейски Съюз и изключително социално-икономическите последствия от войната в Украйна, енергийната рецесия и инфлацията, изискват взаимоотношение и взаимна поддръжка в границите на съюза. Европейският съюз остава обединен в отбраната на правилата на народна власт и господство на правото, беше очебийно на двете срещи.

Румен Радев акцентира, че капацитетът за съдействие сред България и Испания е голям и открои развиването на високите технологии, взаимното създаване и внедряване на отбранителна техника и построяването на „ зелена стопанска система “. „ Испания е втората по величина туристическа дестинация в света с целогодишен туризъм. Това е нещо, което ние също би трябвало да създадем в България, следвайки този доста развъртян опит “, означи Румен Радев и открои, химическата промишленост, биотехнологиите и селското стопанство като изключително перспективни сфери от съвместен интерес.

Прилагането на Плановете за възобновяване и резистентност на България и Испания са спомагателна значима област, в която двете страни могат да си партнират, беше общата позиция по време на срещата на Румен Радев с Педро Санчес.

Държавният глава изрази признателността на страната ни за поддръжката на Испания в защитата на българското въздушно пространство, което укрепва съюзническите връзки сред двете страни.

Европейски Съюз би трябвало занапред да вземе превантивни ограничения, с цел да не бъде тежко обиден от вторичните резултати на войната в Украйна и да не се стигне до продоволствена рецесия в прилежащите на Европа райони, която да генерира нова миграционна вълна към Стария континент, прикани още Румен Радев. Държавният глава акцентира, че страната ни ще продължи да бъде благонадежден сътрудник и в границите на опциите си ще доставя зърнени храни за Испания. Изключително значимо е обаче да се запазят и опциите за доставки на зърнени храни от Украйна, която е вторият по-големина експортьор на зърнени култури в Европа и чиито черноморски пристанища сега са блокирани. „ Ние вършим всичко допустимо в това число с българската общественост в Украйна, която взема огромен дял в производството на пшеница, да създадем тъй че да помогнем износът да се реализира “, добави президентът като акцентира, че това е въпрос на работа на двете държавни управления.

Румен Радев изрази признателността си за положителното отношение на институциите в Испания към огромната българска общественост в страната, която надвишава 200 000 души и е чудесно интегрирана в испанското общество, като съхранява и дейни връзки с България.

В отговор на журналистически въпрос за изпращането на военна помощ от България за Украйна президентът подсети, че за разлика от други страни, България има голяма историческа общественост в Украйна и стотици хиляди наши сънародници към този момент са в зоната на спора. Румен Радев още веднъж прикани за отговорно отношение по тематиката и добави, че позицията на страната ни се схваща от доста европейски водачи и е време да се разбере и от някои български политици.

Попитан какви са опциите за решение на казуса с газовите доставки за България, Румен Радев уточни, че тематиката " е в полето на изпълнителната власт ", само че решенията на държавното управление би трябвало да водят до това „ цената за българските консуматори и промишленост е да е допустимо най-ниска “.

" Цинично е в енергийно най-бедната страна в Европейския съюз, с най-бедното население, да кажеш, че ще намерим различен метод и ще плащаме по-скъпо ", съобщи Румен Радев. Президентът акцентира, че някои хора могат да заплащат по-скъпо, само че огромна част от обществото ни „ е на ръба “ и не може да заплаща и моли тези, които могат да си разрешат да заплащат по-скъпо и взимат решенията, да помислят за хората, които нямат тази опция. „ Най-важно, за нас е каква ще е цената. Правителството би трябвало да вземе поради всички тези фактори, цената преди всичко, и тогава да откри решение “, разяснява президентът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР