България и Гърция ще задълбочат сътрудничеството си по редица енергийни

...
България и Гърция ще задълбочат сътрудничеството си по редица енергийни
Коментари Харесай

България и Гърция подписаха Меморандум за разбирателство в областта на енергетиката

България и Гърция ще задълбочат съдействието си по редица енергийни тематики от съвместен интерес, измежду които увеличение на преносния потенциал на националните мрежи за електрическа енергия и газ, създаване и разширение на мрежите за транспорт на водород, усъвършенстване потреблението на капацитета за произвеждане на сила от ВЕИ и развиване на водородните технологии, цифровизация на електроенергийните мрежи. Това планува Меморандум за съгласие сред Министерството на енергетиката на България и Министерството на околната среда и енергетиката на Гърция, подписан през днешния ден, 18 януари 2024 година, в Атина от министрите Румен Радев и Теодорос Скилакакис.

Меморандумът основава рамка за задълбочаване на съдействието в енергийния бранш въз основа на правилото на взаимната полза и като се вземат поради общите ползи и цели на двете страни. Той е в действие за три години, само че България и Гърция могат да удължат този период.

Двете страни имат предпочитание да усилят преносния потенциал на националните мрежи за транспорт на електрическа енергия и газ, да изградят и разширят мрежи за транспорт на водород и да усилят трансграничния потенциал въз основа на потвърден пазарен интерес. Те ще се стремят към усъвършенстване потреблението на капацитета за произвеждане на сила от ВЕИ и развиване на водородните технологии в района и създаване на трансгранична инфраструктура за произвеждане, транспорт и ползване на тази сила в действително време. Меморандумът предизвиква и продължаването на процеса на цифровизация на електроенергийните мрежи и основаването на условия за еластичност при ръководство и балансиране на електроенергийните системи на двете страни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР