България и Гърция имат интерес от мир, стабилност и сигурност

...
България и Гърция имат интерес от мир, стабилност и сигурност
Коментари Харесай

Гърция не трябва да е емоционална спрямо Македония

България и Гърция имат интерес от мир, непоклатимост и сигурност в Западните Балкани, както и от интеграцията им в Европейския съюз. Това разяснява Артан Груби, ръководител на Комисията по европейските въпроси в македонското Събрание и член на Демократичния съюз за интеграция, който е част от ръководещата коалиция в Скопие.

От нас зависи по кое време ще осъществим отговорностите си, сподели той и добави, че страната му към този момент е почнала с това. Груби акцентира, че към този момент е изчистена едната спънка пред евроинтеграцията на Македония – посредством ратификацията на контракта за добросъседство с България. Другата спънка по пътя на Македония към Европейски Съюз е разногласието с Гърция за името на Македония.

„ Ако погледнем рационално на разногласието с Гърция, по-лесно ще стигнем до решение. Виждам рационалност в политиката на премиера Ципрас и във властта в Гърция, както и в ръководещите в Македония. Започнахме да приказваме с нашите съседи непосредствено, не да приказваме един за различен, а един с различен. Политиците в Гърция не би трябвало да подхождат прочувствено по решаването на разногласието. Трябва да се откри компромисно решение. Трябва да се гледат изгодите от това решение, а не загубите “, съобщи Артан Груби в изявление за БНР.

Той разяснява и ветото на президента Георге Иванов върху закона за използването на езиците: Президентът имаше шанса да се издигне над партийната линия, с която е определен. За страдание, той не съумя да го направи. Според него няма да има никакъв проблем с болшинството за прегласуване на закона в Народното събрание.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР