България и Естония традиционно имат добри отношения. Ние сме партньори,

...
България и Естония традиционно имат добри отношения. Ние сме партньори,
Коментари Харесай

Габриел: Освен в Шенген, Естония ни подкрепя в нашата амбиция да бъдем част от Еврозоната

България и Естония обичайно имат положителни връзки. Ние сме сътрудници, съдружници и другари в Европейски Съюз и в НАТО.


Тази година дружно ще отбележим 20-годишнината от присъединението на България и Естония в НАТО. Основно място в диалозите ни заемаха тематики, които са част от двустранния и евроатлантическия дневен ред. Това са тематики, които са в интерес на жителите в двете страни. Двустранните политически връзки са положителни.

През последните години имаме засилено съдействие.

Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Благодарим на Естония за поредната поддръжката за пълноправното ни участие в Шенгенското пространство. И тази година ще продължим да поставяме старания да унищожаване на сухопътния граничен надзор. Освен в Шенген Естония ни поддържа в нашата упоритост да бъдем част от Еврозоната ”, добави Габриел.

“Срещата ни е добра опция за усилване на съдействието ни в редица основни сфери. Изключително мощно беше откроена сферата на цифровизация и електронното ръководство. Обсъдихме интереса на естонски компании за капиталово наличие в България в области свързани с новите технологии и нововъведенията. За нас в България Естония е цифровият първенец в Европа ”, уточни тя.

Външният ни министър открои, че за страната ни е значимо да се концентрираме в вложението и развиването на цифрова инфраструктура. Тя сподели, че тематиката за киберсигурността също е разисквана. “Сигурна съм, че дружно можем да продължаваме градим потенциал и да се оправяме с провокации, на които нито една страна не може да предложи сама решение ”, сподели тя.

Габриел благодари на Естония за поддръжката й във връзка с участието на България в Организацията за икономическо сътрудничество и раз. “Това е главен външнополитически приоритет на България, по който работим интензивно. Амбицията ни е той да бъде приключен в границите на 3 години ”, означи тя.

Габриел подсети, че в България ще се организира втората конференция за сигурността в Черно море през април. “Ще разчитаме с сътрудниците и сътрудниците тя да бъде ползотворна ”, посочи тя.

Вицепремиерът сподели, че по време на диалозите двете страни са удостоверили поддръжката си за Украйна.

“България ще продължи да поддържа Украйна до момента в който е належащо. Важна е поддръжката на целия Европейски Съюз и тя да бъде устойчива. Важно е да продължим работата по формулата за мир на президента Зеленски ”, акцентира тя.


Габриел посочи, че са ще се търси съдействие в няколко стратегически области, а точно енергетика и защита.

“Втората тематика, за която имаме единодушие е разширението на Европейски Съюз. Ще се приказва освен за Украйна, само че и Молдова и Грузия. Разширяването на Европейски Съюз е опция да се оправяме с световните провокации ”, сподели още тя.

От своя страна министърът на външните работи на Република Естония Маргус Цахкна съобщи, че Естония и България са доста близки другари, повече в сравнение с ни се коства в всекидневието ни. Много е значимо да поддържаме едни и същи цели - мир в Европа, нова архитектура на сигурност в Европа, уточни той.

“Ние като страни граничещи с Русия знаем какво става от другата страна на границата. България тук играе водеща роля като черноморска страна ”, добави Цахкна.

Той поздрави българските жители и на управлението на страната за промените, с цел да може страната ни да стане член на Европейски Съюз и НАТО.

“Естония поддържа разширението на НАТО и Европейски Съюз. Нашият комшия е агресор и е доста значимо на идващите стадии да определим новата архитектура за сигурност на Европа. Имате цялостната ни поддръжка за пълноправното присъединение в Шенген.

Много е значимо да се работи за участие в Еврозоната. Сигурен съм, че мощното управление на България ще успее с нашата поддръжка, несъмнено.

Ние сме огромен покровител и на задачата на България за участие в Организацията за икономическо сътрудничество и раз ”, сподели той.

“Много е значимо да продължим поддръжката за Украйна. Всички ние в Естония доста добре осъзнаваме, че украинците не се бият единствено за нас, само че се бият и вместо нас. Всякакъв тип поддръжка ще бъдат потребни за постигането на мир в бъдеще ”, акцентира Цахкна.

Той дефинира диалога с Габриел като дълъг и на практика насочен. “С наслаждение ще споделим своя опит за цифровизацията и за услугите за електронно ръководство. Ще споделим своя опит и ще приказваме за практическите стъпки, които ще бъдат подхванати оттук насетне. По отношение на нас в Естония ние също има какво да научим от вас. Оптимист съм за това което следва за двете ни страни, само че и за държавните управления ”, сподели още той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР