България и Австрия споделят общи приоритети в дневния ред на

...
България и Австрия споделят общи приоритети в дневния ред на
Коментари Харесай

Румен Радев: България е в авангарда на европейската политика с Русия

България и Австрия споделят общи цели в дневния ред на Европейския съюз, които ще бъдат отстоявани в поредните ръководи на двете страни на Съвета на Европейски Съюз. Това беше общата позиция на президентите Румен Радев и Александър Ван дер Белен, които организираха среща през днешния ден в София. По покана на българския държавен глава, президентът Александър Ван дер Белен е на публично посещаване в страната ни. Това е третата среща сред държавните глави на България и Австрия за последните седем месеца.

Двамата откроиха европейската вероятност на Западните Балкани, миграционната политика и съдействието в Дунавския район, като тематики от основно значение за подсилване на стабилността и поощряване на икономическия растеж в Централна и Източна Европа. Австрия цени високо постигнатото от България за защитата на външните европейски граници и поддържа присъединението на страната ни към Шенген, удостовери Александър Ван дер Белен. Двамата президенти бяха единомислещи, че е нужна смяна в европейската миграционна политика, която да сътвори повече благоприятни условия за икономическо развиване и обществена интеграция в страните на генезис на мигрантите и да ограничи миграционния напън към Европа.



Общата политика за сигурност и защита, Постоянното структурирано съдействие /ПЕСКО/ и Европейският фонд за защита бяха откроени като нови ефикасни механизми за повишение на сигурността на жителите и европейската интеграция на България. Президентът Радев прикани и за пълноценното потребление на капацитета на по-малките държави-членки в Европейски Съюз при построяването на общата отбранителна промишленост.

„ Но без кохезия, без действителна конвергенция ние рискуваме да се задълбочи разделянето вътре в Европа. Това е неприемливо, тъй като в такава обстановка защитата и сигурността губят своя смисъл. Затова България е на позиции, че последното нещо, което може да се понижи, това са средствата за кохезия “, акцентира още Румен Радев. Президентът добави, че европейските средства имат своето надълбоко значение, в случай че в действителност се изразходват по верния метод. И в случай че бъдат въведени условия за обвързването на европейските фондове със спазването на правилата на правовата страна, би трябвало да има и критерии за обективността на оценката. Австрия поддържа присъединението на България към Организацията за икономическо съдействие и развиване, уточни на срещата президентът Александър Ван дер Белен.

Сътрудничеството на страните от Дунавския район да бъде подкрепено с действително финансиране и основаването на нужните механизми за реализация на общите планове, приканиха двамата държавни глави. По думите на Румен Радев Европейски Съюз би трябвало да ускори поддръжката си към по-слабо-развитите европейски райони, които са на територията на България, точно в района на река Дунав. „ Наш народен приоритет е да търсим механизми за тяхното развиване “, добави българският президент. Обща беше и позицията, че реализацията на Дунавската тактика на Европейски Съюз е общ приоритет за всички държави-членки на Европейски Съюз от района на река Дунав.



Укрепването на стабилността в Европа е немислимо без затвърждаването на европейската вероятност за всички страни от Западните Балкани, беше очебийно на срещата. Европейски Съюз би трябвало да продължи да поддържа техните старания за промени, като регистрира самостоятелните достижения на критериите за участие. Австрийският президент оцени високо градивната позиция на България в района на Югоизточна Европа и изключително постигнатия прогрес в двустранните връзки на страната ни и Република Македония. Подписването на двустранния Договор за другарство, добросъседство и съдействие сред България и Република Македония е положителен образец за целия район.

„ България е в авангарда на общата европейска политика във връзка с Русия. С моето посещаване в Русия през втората половина на май, с визитата на президента Макрон съвсем по същото време и визитата на съветския президент във Виена при започване на юни, ние в действителност организираме тази единна европейска политика във връзка с Русия – да се търсят всички благоприятни условия за поддържане на отворен разговор и за насърчаване на планове от взаимноизгодно значение “, съобщи на взаимната конференция президентът. „ Необходимо е освен да продължим дипломацията на визитите, само че да продължим и разговора с Русия. Нашата позиция е доста близка до тази на България. Президентът Радев ще посети Москва през тази година, а президентът Путин най-вероятно при започване на юни ще бъде във Виена “, уточни Александър Ван дер Белен.

По-късно през днешния ден двамата държавни глави ще приветстват участниците в Българо-австрийския бизнес конгрес. Румен Радев и Александър Ван дер Белен откроиха позитивната наклонност на разширение на двустранното партньорство в вложенията и комерсиалния продан. Президентът Радев изрази готовността на страната ни да продължи да предизвиква икономическия продан с Австрия и означи приноса на страната за въвеждането на модела на дуално обучение у нас.

Церемонията по формалното посрещане на австрийския президент се организира на площад „ Св. Александър Невски “, след което двамата държавни глави организираха среща на „ четири очи “ на „ Дондуков “ 2 и управляваха пленарните диалози на формалните делегации на България и Австрия. Утре Румен Радев и Александър Ван дер Белен ще вземат участие в неофициалната среща на президентите на България, Румъния и Австрия в град Русе.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР