България гони двама руски граждани, заподозрени за шпионаж. Страната ни

...
България гони двама руски граждани, заподозрени за шпионаж. Страната ни
Коментари Харесай

Силна евроатлантическа подкрепа за България в шпионския скандал

България гони двама съветски жители, обвинени за шпионаж. Страната ни получи поддръжка за своите дейности против „ зловредното задгранично въздействие “ от своите евроатлантически съдружници Съединени американски щати, Англия и Канада, съобщи кореспондент на БГНЕС.

България гони двама съветски жители

България ще разгласи двамата съветски дипломати, упрекнати в шпионаж, за персони нон грата, заяви още петък сутринта министърът на външните работи Екатерина Захариева, съобщи кореспондент на БГНЕС.
„ Веднага е разпределена на способената дирекция. Ще предприемем дейности, при които сме длъжни, а точно оповестяване на личност нон грата. В рамките на днешния ден ще бъде извикан посланикът на Русия “, добави още външният министър.
Обвинените в шпионаж съветски жители имат 48 часа да изоставен България.
Прокуратурата на Република България изпрати на Министерството на външните работи писма по отношение на двама съветски жители, които са събирали информация, представляваща държавна загадка, за издаването й на непозната страна или непозната организация.

Досъдебните производства против съветските жители са прекъснати, защото те се употребяват с дипломатически имунитет. В рамките на своята подготвеност Министерство на външните работи разгласи с ноти за “персона нон грата ” един съветски посланик, а за “неприемлив ” – член на техническия личен състав на съветското посолство в София.
Руският дипломат Анатолий Макаров бе извикан в Министерство на външните работи, с цел да получи нотите. На двамата е даден 48 часа период да изоставен страната.
На страницата си във Facebook съветското дипломатическо посланичество заяви, че на посланика му е връчена съответната нота. Не са предоставени доказателства, потвърждаващи реализирането от тяхна страна на активността, несъвместима със статута им, се споделя в известието.

Русия си резервира правото да предприеме ответни ограничения. „ Смятаме решението на българските управляващи да популяризира тази информация в общественото пространство преди посолството да бъде публично известено, за неотговарящо на обичайно градивния дух на връзките сред страните ни ”, се споделя в известието.

Мощна евроатлантическа поддръжка за България

Посолствата на, Съединени американски щати, Англия и Канада поддържат напъните на България за секване на „ непознатите зловредни дейности “, съобщи кореспондент на БГНЕС.
„ Посолството на Съединени американски щати приветства подхванатите в последно време дейности на българското държавно управление за отбрана на независимостта и суверенитета на страната против злонамерено въздействие, в това число известието от 24 януари за експулсирането на двама чиновници в съветското посолство за шпионаж и това от 23 януари за повдигнати обвинявания за опит за преднамерено ликвидиране против трима съветски жители ”, декларират от американското посолство.

„ Подкрепяме дълготрайните старания на институциите, участващи в следствието и в разкриването на нарушавания на българското законодателство. България е мощен съдружник в НАТО и сътрудник в границите на Европейски Съюз и има неотменимо право да дефинира личното си бъдеще ”, се споделя още в позицията.
Лондон поддържа самодейната политика на София.
„ Следим с интерес изказванията на българския основен прокурор и информацията, предоставена от Министъра на външните работи на Република България, по отношение на спомагателните обстоятелства за съветския шпионаж на територията на България “, се споделя в позицията на посолството на Нейно Величество.
„ Обединеното кралство продължава да поддържа съществуващата самодейната позиция на България за противопоставяне на непознати зловредни дейности, които подкопават нейния суверенитет. Обединеното кралство поддържа стъпките, подхванати от българските управляващи, с цел да отговорят на тази опасност и да защитят своите жители, територията и националната си сигурност “, се акцентира в позицията.
Канада показва своята угриженост поради съветската шпионска активност в страната ни.
„ Загрижени сме от появилата се информация за нови дейности на съветския шпионаж в България. Канада поддържа дипломатическите и правни ограничения, оповестени от българските управляващи на 23 и 24 януари, с цел да отговори и да се отбрани от външни действия, които подкопават суверенитета на България и заплашват сигурността и сигурността на българските жители “, се споделя в позицията на канадското посолство, което дава отговор освен за България, само че и за Румъния и Молдова.

Как бяха разкрити новите шпиони?

Специализираната прокуратура, по сигнал на ДАНС, е образувала две досъдебни производства против двама съветски жители, които са „ събирали информация, представляваща държавна загадка за предаването й на непозната страна “.
В хода на следствието по едното досъдебно произвеждане е открито, че в интервала от 2017 година до сегашния миг, жител на Руската федерация е осъществявал разследваща активност, при която е търсил информация за механизмите на изборния развой в страната. Установено е, че съветският жител има статут на посланик, упълномощен е у нас като първи секретар в консулския отдел на Посолството на Руската федерация в София.
В резултат на извършените дейности по другото досъдебно произвеждане е открито, че в интервала от месец октомври 2018 година до сегашния миг, съветски жител е събирал разследваща информация, в това число такава представляваща държавна и служебна загадка от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната, която в следствие е изпращал в централата на съветската разследваща работа в Москва.

За реализирането на противозаконната си активност съветският представител е осъществявал контакти с български жители, които са имали достъп до информация от тази сфера. Допълнителна инспекция е открила, че съветският жител се употребява с дипломатически имунитет, защото е чиновник на Търговското посланичество на Руската федерация в София.
Съгласно член 31 т. 1 от Виенската спогодба за дипломатическите връзки, макар съществуването на учредения за привличането им в качеството на обвинени за закононарушение по член 104 алинея 1 Наказателен кодекс, наказателните производства против двамата съветски жители са спрени, на съображение член 25 алинея 1 т. 3 Наказателно-процесуален кодекс – “деецът е лице с имунитет “.
Главният прокурор Иван Гешев е уведомил публично министъра на външните работи за откритото в хода на следствията и за дейностите на прокуратурата.

БГНЕС напомня, че предходната есен различен първи секретар на посолството на Русия беше отзован по гледище на България. За него беше обявено единствено, че е получавал информация от български жител. Сега обаче е посочена и в каква сфера са били ползите им новите двама.
За шпионска активност в интерес на Русия с обвиняване е ръководителят на придвижване „ Русофили “. По същото следствие има издадени 10-годишни забрани да влизат в страната за съветския предприемач Константин Малофеев и за близкия до Кремъл военачалник Леонид Решетников. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР