България ГЕРБ поиска оставката на шефа на НСО, Радев отговори

...
България ГЕРБ поиска оставката на шефа на НСО, Радев отговори
Коментари Харесай

ГЕРБ поиска оставката на шефа на НСО, Радев отговори

България ГЕРБ изиска оставката на шефа на НСО, Радев отговори Искането е поради изпратените от НСО писма до виновните институции за ограничение на достъпа на жители до парк " Росенец " 10 юли 2020, 10:19  Висш съдебен съвет изиска незабавна среща с президента
Висш съдебен съвет изиска незабавна среща с президента
 Борисов: Ето го продължението на сюжета
Борисов: Ето го продължението на сюжета
 Българска социалистическа партия внесе трети избор на съмнение против държавното управление
Българска социалистическа партия внесе трети избор на съмнение против държавното управление
 Борисов за митинга: Искат да попречат да влезем в ERM 2
Борисов за митинга: Искат да попречат да влезем в ERM 2
 Гешев: Няма да съобразяваме дейностите на прокуратурата с изявления на политици
Гешев: Няма да съобразяваме дейностите на прокуратурата с изявления на политици
 Слънце и високи температури и през идващите дни
Слънце и високи температури и през идващите дни
 Радев измежду протестиращите: Мутри – вън
Радев измежду протестиращите: Мутри – вън
 Арестуваха Пламен Бобоков
Арестуваха Пламен Бобоков

оден от разбирането, че безкомпромисното използване на буквата на Закона за Националната работа за защита, на Правилника за неговото използване и използваното към активността на НСО законодателство за отбрана на класифицираната информация и най-много от правилото, че профилираната военизирана Национална работа за защита е деполитизирана институция, отказвах да бъда въвличан в политическа обосновка и отклонявах обществено всеки опит за политическо влияние върху Службата.

Това се споделя в изказване на началника на Националната работа за защита Красимир Станчев.

"По същността на своята активност НСО охранява представителството на българската държавност, излъчено от българския народ. НСО пази българската държавност, без значение от качеството, стойностите и възгледите на представляващите българския народ. НСО е неизменим значителен детайл от системата за отбрана на националната сигурност на Република България и такава ще бъде.

За страдание и макар откритите апели директно след встъпването ми в служба на 30 септември 2019 година, не бе проявена политическа воля за промени в Закона за НСО, които да разрешат да бъдат осъществени вътрешни трансформации на Службата и тя да се трансформира в по-ефективна, ефикасна и действена държавна охранителна работа. Държа да подчертая, че минусите на Закона за НСО не произтичат от качествата на тези, които го ползват.

През миналите дни и седмици името на Националната работа за защита, чиновници на НСО и персонално моето име, неведнъж бяха замесвани в подтекста на политически стимулирани и обществено аргументирани ходове на участници в политическия развой. С общественото си държание Националната работа за защита сподели, че може да ползва законодателството точно такова, каквото е сътворено от политическото посланичество. НСО прецизно се придържа и към правилото си да не разкрива каквато и да било информация – директно или индиректно, обвързвана с охраняеми лица, без значение от многократните опити тази позиция да бъде компрометирана посредством разкриването на такава информация от представители на държавната власт. В НСО хора с имунитет няма.

След общественото откриване на информация, обвързвана с оперативната активност на службата и декларативният отвод от съдействие, което одобрявам за акт на снемане на доверието към себе си от страна на структури сътрудници в оперативната работа на НСО, както и от страна на президента, заявих пред Президента на Републиката волята си да се отдръпва от длъжността Началник на Националната работа за защита ", добавя Станчев.

Какво се случи по-рано през днешния ден

Президентът Румен Радев изиска оставката на началника на Националната работа за защита ген. Красимир Станчев по отношение на изпратените от НСО писма до виновните институции за ограничение на достъпа на жители до парк "Росенец " и настоя за анулация на тези писма.

Това излиза наяве от прессъобщение от президентството.

Държавният глава открива плануванаъа в закона съгласувателна процедура по отношение на оставката на началника на НСО, заключва информацията в изпратеното известие.

По-рано през днешния ден парламентарната група на ГЕРБ изиска незабавната оставка на началника на Националната работа за защита (НСО) ген. Красимир Станчев, а охранителите, които не пуснаха съпредседателя на "Демократична България " Христо Иванов на плажа до лятната резиденция на Ахмед Доган, неотложно да бъдат уволнени. Това разгласи депутатът от ГЕРБ Тома Биков в Народното събрание през днешния ден.

Според него не е належащо да се прави инспекция на чиновниците, защото всичко, случило се на плаж "Роценец " преди няколко дни, било снимано на видео.

Гешев: Няма да съобразяваме дейностите на прокуратурата с изявления на политици

"Надявам се Христо Иванов, когато види идващия път президента и показва в негова отбрана, да го пита за какво тези две неща не са направени. Ако той счита като нас, значи има нашата поддръжка по тези две линии ", сподели Биков.

Той означи още, че изпълнителната власт, в лицето на Министерския съвет и премиера Борисов, няма отношение към случката с гардовете на НСО, които, по думите му, са на директно послушание на президента.

Според Биков президентът Румен Радев си е разрешил неприемлив език по време на вчерашните митинги, скандирайки пред множеството "Мутри, вън! "

"Нарече 1 млн. български жители мутри. Ние не сме в положение да удържим тези 1 млн. души ", сподели Биков, визирайки гласоподавателите на ГЕРБ.

ГЕРБ и Оперативна програма внасят ремонти в Закона за НСО

"Днес ние също ще протестираме, само че не против президента. Ние сме поръчител против европейския път на България. Ние сме поръчител, че мафията няма да си върне страната ", уточни още Биков.

Изявлението на Тома Биков идва директно откакто ръководещите и "Обединени патриоти " внесоха промените в Закона за НСО.

С тях шефът на службата ще получи право самичък да дефинира кой и при какви условия да употребява държавна защита.

В момента решението кого да пази НСО отвън избраните в закона лица се взема от комисия, в която влизат трима души - шефът на службата, ръководителят на ДАНС и основният секретар на Министерство на вътрешните работи.

Това от своя страна провокира спор сред ръководещите и президента Румен Радев, откакто президентът още веднъж изиска да бъде свалена държавната защита на Ахмед Доган и Делян Пеевски и разгласи, че това зависи от изпълнителната власт, защото ДАНС и Министерство на вътрешните работи са на послушание на премиера.

Радев: Нека ми се възстановят пълномощията за НСО

От ГЕРБ незабавно отвърнаха на Радев, че контролът върху работата на НСО е негов.

Дебатът по тематиката още веднъж бе издигнат след случката с някогашния правосъден министър Христо Иванов, който преди дни стигна с лодка до плажа на парк „ Росенец “, само че беше изпъден от охранители, за които се оказа, че са чиновници на НСО и охраняват почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган и така наречен летни сараи.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза Източник: нсо закон промени.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
29 коментара Водещи  Борисов: Ето го продължението на сюжета Борисов: Ето го продължението на сюжета  ГЕРБ изиска оставката на шефа на НСО, Радев отговори ГЕРБ изиска оставката на шефа на НСО, Радев отговори  Висш съдебен съвет изиска незабавна среща с президента Висш съдебен съвет изиска незабавна среща с президента  Съдът в Турция позволи смяна на статута на Съдът в Турция позволи смяна на статута на " Света София " в Истанбул  1 Без спиране в изплащането на инвалидните пенсии  1 До 36 000 лв. бонус за ректор на ВУЗ  1 220 камери на КАТ от през днешния ден наблюдават за високи скорости --> Пaрите ни  Без спиране в изплащането на инвалидните пенсии Без спиране в изплащането на инвалидните пенсии  До 36 000 лв. <a href=бонус за ректор на ВУЗ " /> До 36 000 лв. бонус за ректор на ВУЗ  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 --> Не пропускай  Връщат се част от ограниченията против ковид - Теми в развиване | Vesti.bg Връщат се част от ограниченията против ковид - Теми в развиване | Vesti.bg  <br> Гешев: Безпрецедентен напън върху прокуратурата <br>
Гешев: Безпрецедентен напън върху прокуратурата
 От какво се тормози най-вече всяка зодия в любовта От какво се тормози най-вече всяка зодия в любовта  Билката, която ще ви помогне след приложимост на алкохол Билката, която ще ви помогне след приложимост на алкохол Виц на деня Млад мъж към русата си брачна половинка: - Защо тази чорба е без месо? - Не знам. Приготвих я тъкмо по готварската книга, която е останала…
Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Последни  От 14 юли - в Гърция единствено с отрицателен текст за COVID-19 От 14 юли - в Гърция единствено с отрицателен текст за COVID-19 Това е една от спомагателните ограничения, взети по време на съвещанието на гръцкия министър председател с отрасловите министри  <p>След Брекзит: &quot;Пожарен&quot; фонд, предизвестие за бизнеса&nbsp;</p> Европейски Съюз с " пожарен " фонд за последствията от Брекзит, Барние предизвести бизнеса Очаква се държавното управление на Борис Джонсън да показа преразгледани проекти за своята гранична политика през идната седмица  " Пътна полиция " с акция против високата скорост Ще се правят и инспекции и за шофиране след използването на алкохол и опиати  Къде мобилният интернет е най-скъп и къде най-евтин Къде мобилният интернет е най-скъп и къде най-евтин Има ясно разделяне сред страните във връзка с цените на мобилните данни  Затварят за свиждания обществените услуги с целодневна грижа Затварят за свиждания обществените услуги с целодневна грижа Близките на настанените ще могат да получават информация по телефон, е-поща или различен, изключващ пряк контакт  „ Излекувани “ в „ Темата на NOVA “ „ Излекувани “ в „ Темата на NOVA “ Истории от първо лице за живота след ковид  Интересът към компютрите се завръща, само че за малко Интересът към компютрите се завръща, само че за малко Покупките на нови устройства се усилват макар пандемията  <p>Прокуратурата откри нарушавания при градежа на небостъргачa &quot;I tower&quot;</p> Прокуратурата откри нарушавания при градежа на небостъргачa " I tower " в столицата Издадени са две заповеди за прекъсване на осъществяването на градежите  Николов: Кандидатстване единствено с матура е късмет за висшето ни обучение Николов: Кандидатстване единствено с матура е късмет за висшето ни обучение Онлайн формата на подготовка е изключително подобаваща и за системата на образованието през целия живот  ВАП изиска Фандъкова да ревизира поддръжката на зелената система в София ВАП изиска Фандъкова да ревизира поддръжката на зелената система в София В прокуратурата е формирана кореспонденция за недобро ръководство на зелените площи  Бебе на 4 месеца с ковид в болничното заведение в Смолян Бебе на 4 месеца с ковид в болничното заведение в Смолян Пет са позитивните проби за COVID-19 в региона за последното денонощие  Илия Милушев беше доведен във Военно-окръжна прокуратура Обвинения за Милушев и Узунов Съветникът на президента беше арестуван за 24 часа, по време на взаимна акция на Специализираната прокуратура и Столична дирекция на вътрешните работи, в четвъртък  Кметът на Сеул се e самоубил поради обвиняване в полов тормоз Кметът на Сеул се e самоубил поради обвиняване в полов тормоз Сеул Пак Уон-сун е оставил прощална записка  Експерт: Горещините няма да спрат ковид Експерт: Горещините няма да спрат ковид По-високите температури няма да оказват помощ да се забави разпространяването на новия ковид  Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата ”

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР