България, Гърция, Румъния и Унгария са призовали Украйна да не

...
България, Гърция, Румъния и Унгария са призовали Украйна да не
Коментари Харесай

България призова Украйна да не въвежда ограниченията за обучението на майчин език


България, Гърция, Румъния и Унгария са призовали Украйна да не вкарва рестриктивните мерки за образованието на майчин език, които се плануват в признатия на второ четене от украинската Върховна Рада закон " За образованието ". Това оповестиха от Министерството на външните работи в четвъртък.

Външните министри на четирите страни дават своята позиция в писмо, адресирано до министъра на външните работи на Украйна Павло Климкин, до Генералния секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд и до Върховния комисар на ОССЕ по въпросите на националните малцинства Ламберто Заниер.

Според новите разпореждания на закона " За образованието " на Украйна се планува опцията за образование на майчиния език на малцинствата до 5-ти клас, след което всички предмети (с някои вероятни изключения) ще се преподават единствено на украински език.

Предвижда се и украинският език да стане единственият език на образование в системата на междинното, професионалното и висшето обучение.

По предписание на заместител министър-председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева в министерството е бил извикан представител на посолството на Украйна в София. В диалога била изразена загрижеността на българската страна за следствията за националното ни малцинство в Украйна от приемането на новия учебен закон.

Украинската страна e показала, че новият учебен закон няма да промени правата на българското национално малцинство да учи майчиния си език. По думите на представителя на украинското посолство задачата на нормативния акт е да се " укрепи " използването на украинския език, който е държавен.

Същевременно, следва посланикът на България в Киев Красимир Минчев да организира среща в украинското Министерство на външните работи, на която да изрази българската позиция по новия учебен закон на Украйна.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР