България, Гърция и Румъния ще работят заедно за засилване на

...
България, Гърция и Румъния ще работят заедно за засилване на
Коментари Харесай

България, Гърция и Румъния ще работят заедно за регионална свързаност

България, Гърция и Румъния ще работят дружно за усилване на районната съгласуваност във всичките ѝ форми. Те ще продължат да развиват своето съдействие също за гарантиране на районната и евроатлантическа сигурност в Югоизточна Европа.
Прочетете още
Такъв е изводът от тристранната среща, която се организира през днешния ден в резиденция „ Евксиноград “ край Варна по самодейност на българския министър председател акад. Николай Денков с министър-председателите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Йон-Марчел Чолаку. Като посетители участваха също еврокомисарите Маргаритис Схинас и Адина-Йоана Вълян, както и министърът на енергетиката на Молдова Виктор Парликов. В тематичните и в пленарната полемика се включиха също вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и министри от българското държавно управление, Гърция и Румъния.

Развитието на транспортната, енергийната и цифровата съгласуваност сред трите страни беше в основата на диалозите. „ Тези проблеми през днешния ден имат извънредно значим надрегионален аспект, обвързван със събитията в Украйна, а от няколко дни – и в Израел. Европа повече не може да си разреши да бъде разединена и да е подвластна от външни фактори “, съобщи домакинът на срещата акад. Денков.

Тримата министър-председатели одобриха обща декларация (в приложения файл). Предстои подготовката на меморандум, в който ще бъдат записани главните точки, по чието развиване ще се работи. Меморандумът ще бъде последван от контракт сред трите страни, с който ще бъдат дефинирани съответните задължения по реализацията на плановете за районна съгласуваност.

По думите на премиера акад. Денков част от дилемите са относително краткосрочни, като да вземем за пример пътищата за преместване на зърно от Украйна към Средиземно море и оттова към Африка. „ Изпълнението на други ще изисква години, защото става дума за доста съществени капиталови планове. За да имаме резултат след няколко години обаче, би трябвало да стартираме работа безусловно от през днешния ден “, сподели българският министър-председател.

Тема на диалозите през днешния ден са били още съдействието в границите на НАТО, както и развиването на плана за петролопровод сред България и Гърция. „ Искаме да превърнем района в център на интернационална съгласуваност и транспорт на зелена сила. А това изисква развиване на електропреносните мрежи на страните ни “, уточни гръцкият министър председател. Той открои също въпроса за европейския път на Западните Балкани, който „ може да бъде лост за непоклатимост в района “. „ Тази вероятност минава през спазването на правилата на правовата страна в страните претенденти за Европейски Съюз. И трите страни сме подготвени да помогнем за това “, означи Мицотакис.

Гръцкият министър-председател приветства самодейността на Европейския съюз за нов железопътен кулоар от Балтийско към Черно до Егейско море. „ Това е доказателство, че нашите страни могат да си сътрудничат в границите на такива огромни инфраструктурни планове и да оползотворят повече европейски запаси за планове, които се отнасят до целия район “, акцентира Кириакос Мицотакис.

Върху изгодата от районната съгласуваност за жителите на трите страни акцентира румънският министър председател Йон-Марчел Чолаку: „ Това ще докара до по-добри услуги, по-добри цени за хората и не на последно място южният кулоар ще помогне за възобновяване на Украйна. “ Румънският посетител акцентира нуждата от нов мост над Дунав сред Гюргево и Русе, както и от увеличение на потенциала за мореплаване по Дунав. Чолаку означи като положителен знак от срещата готовността на трите страни да поддържат европейската ориентировка на Украйна, Молдова и Грузия.

Еврокомисарят по превоз Адина-Йоана Вълян даде обещание поддръжката на Европейски Съюз за развиване на транспортната инфраструктура в района. „ Европейският съюз има средства посредством разнообразни инфраструктурни планове. Искрено бих се радвала да видя трите столици свързани с високоскоростна железопътна линия и сме тук, с цел да ви помогнем и подкрепим за такова бъдеще “, сподели Вълян.

Присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство е главен приоритет и за двете страни, които от години извършват всички механически критерии за участие, стана ясно след срещата в „ Евксиноград “. Това за следващ път беше прието и от еврокомисаря Маргаритис Схинас. „ Присъединяването на България и Румъния към Шенген ще усили равнището на нашата групова сигурност. Това значи по-добър надзор по външните граници, вместо да се концентрират ресурсите по вътрешните граници. Двете страни са постигнали забележителен прогрес във връзка с миграционния напън, само че също по този начин са тествани и веригите на доставки в Европа. Затова се надявам, дори съм уверен, че до края на годината ще можем да вземем позитивно решение за Шенген и всички работим интензивно за реализиране на тази цел “, съобщи Схинас.

Правителствените ръководители на България, Гърция и Румъния са единомислещи за стратегическото значение на Черно море във връзка с евроатлантическата сигурност в района, изключително на фона на войната в Украйна. Те се сплотиха към нуждата от развиването на тази сигурност в границите на НАТО.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР